Det har de siste dagene vært flere innbrudd og innbruddsforsøk i Alta. På Sisa i Bossekop ble et vindu knust torsdag. I et hus i Bakkeveien ble det sjålet smykker og penger, etter et finurlig gjennomført innbrudd, hvor tyvene skal ha brukt en kost som tegn, og holdt huset under oppsikt over en lengre periode.

Sikret DNA

Natt til fredag ble også et hus på Kronstad besøkt av ubudne gjester.

– De tradisjonelle villainnbruddene er det ikke så mange av i Alta, men nå ser vi at det synes å bli flere, derfor er det viktig å sikre spor for den videre etterforskningen av innbruddssakene, sier Arnfinn Holst-Olsen.

Den tidligere UP-betjenten utdanner seg til kriminaltekniker, og er Alta lensmannskontors nye våpen i kampen mot byens kriminelle. Til innbruddstedet i Bakkeveien, ankommer han med hele kofferten på kriminalteknikerbilen full av utstyr. Kamera og stativ, engangsfotposer og hel drakt med hette, munnbind og hansker.

– Det går en del hansker under en slik operasjon, bare det at jeg strøk meg i ansiktet med den ene handa nå gjør at hansken er forurenset i forhold til det videre arbeidet med å ta prøver, sier Holst Olsen, som gjør seg klar for operasjonen «vaske for DNA».

Mange spor å følge

Etter et innbrudd er det mange ulike forhold kriminalteknikeren skal finne ut av og dokumentere.

Den såkalte vaskingen av DNA foregår med prøvetaking, der det som likner en vattpinne type litt større enn en Q-tips blir sendt inn til Kripos for sammenlikning av DNA med det som ligger i politiets database.

– Så ser jeg etter eventuelle fotavtrykk, tar fingeravtrykksprøver og gjør en så grundig undersøkelse som det lar seg gjøre, alt for å framskaffe et godt materiale for etterforskningen, sier krimteknikeren.