Det politiske flertallet i Alta vil beholde skolestrukturen tilnærmet slik den er i dag. Unntaket er en ny sammenslått skole for Bossekop og Komsa.

– Det vil overraske meg mye om Arbeiderpartiet vraker nærskoleprinsippet. Samarbeidspartiene, spesielt SV og KrF, hadde en endring i skolestrukturen i sentrum som krav i konstitueringen, og denne skolen er det bred enighet om i mitt parti, sier gruppeleder og kommende varaordførerkandidat for Ap, Ole Steinar Østlyngen.

Taus Ap-ledelse

Dermed bryter partiledelsen tausheten og inntrykket som har festet seg om at partiet heier fram administrasjonens forslag om å kutte Aronnes skole, Leirbotn skole og legge ned ungdomsskoletrinnene i  Tverrelvalen, Rafsbotn og Talvik.

– Årsaken til at vi er forsiktig med å skyte ned forslagene fra administrasjonen, er den respekten vi har overfor den jobben som er gjort. Vi må ikke glemme at det er vi politikere som har bedt administrasjonen komme med forslag for hvor vi kan spare opptil 150 millioner kroner på årsbudsjettet, påpeker Østlyngen og legger til:

– Jeg er imponert over lojaliteten i de brede arbeidsgruppene. Ingen må tro at det er lett å være med å forslå kutt i eksempelvis ungdomstrinn ved egen skole, eller nedlegging av barnehage i nabobygda. Når de som har gjort denne jobben på sosiale medier framstilles som tullinger, ja, da må vi politikere si fra. Vi må ikke glemme at det er våre beste fagfolk som har kommet med forslagene, det er jo ikke journalister eller bilmekanikere.

– Må bli enige

Frp har allerede partibehandlet skolestrukturen, og ordførerkandidat Ronny Berg sier at det blir viktig å frigjøre penger til flere lærerressurser.

– Da må vi stoppe investeringer som vil belaste årsbudsjettene med 35 millioner kroner for en ny storskole. Frp vil derfor renovere Bossekop og Komsa skole, noe som er anslått å koste 129 millioner kroner. Til fratrekk kommer renoveringen som allerede er gjort, blant annet på Komsa.

VERNER SKOLER:Frp har bestemt seg, de vil ikke være med å legge ned skoler i denne omgang. Foto: Magne Kveseth

– Betyr det at dere sier nei  til nedlegging av ungdomsskoletrinnene ved nærområdeskolen, samt kutt av Aronnes og Leirbotn skole?

– Ja, det er utgangspunktet til Frp, som vi vil kjempe for. Samtidig er vi åpen for å forhandle fram løsninger som kan gi et bredt flertall, og dermed forebygge de stadig ødeleggende omkampene.

Medlemsmøte

I Alta Ap vil ikke Østlyngen signalisere noe konkret når det gjelde forslaget om nedlegging av Aronnes skole, Leirbotn skole og ungdomstrinnene ved nærområdeskolene.

– Vi har medlemsmøte tirsdag 12. september, som legger kursen for Ap, men som sagt vil det overraske meg veldig om nærskoleprinsippet vrakes. Det bør være et godt og hyggelig signal til de som frykter skolenedlegging, påpeker Østlyngen.

Partiet har allerede gjennom hovedutvalgsbehandling gjort det klart at posisjonspartiene vil samle elevene i Bossekop owg Komsa-området i en ny 1-7 skole ved Komsa for 600 elever. I tilknytning til nyskolen skal det bygges en ny idrettshall. Denne endringen mener de kan gjøres uten å bryte nærskoleprinsippet.

Gedigen sentralisering

SVs Otto Aas er en av de som har reagert sterkest i det politiske miljøet på de administrative forslagene til ny struktur for skole og barnehage. Aas understreker at han kut uttaler seg å egne vegne, og at hans vurderinger ikke er konfirmert av SV.

– Forslaget er en gedigen sentralisering, og vil om det blir vedtatt, endre Alta-samfunnet sterkt negativt på sikt. Når rådmannen hevder at forslaget til ny struktur først og fremst er for å sikre bedre kvalitet i skolen, er min reaksjon følgende: Dette er uærlig. Forslaget er kun basert på et ønske om økonomisk innsparing. Erfaringene, og de siste tallene fra skolene i Alta, viser at de mindre skolene gjør det meget godt, bedre enn de store sentraliserte skolene, påpeker Aas.

Han er klinkende klar på at han ikke vil kunne stemme for et forslag som innebærer sentralisering gjennom massiv skolenedleggelse.

– Det har jeg ikke politisk samvittighet til. Jeg har gått til valg på en desentralisert skole- og barnehagestruktur. Det aller verste for meg er forslaget om kutt av spesialundervisning, kutt hos de absolutt svakeste. For meg er læreren nøkkelen  for god kvalitet i skolen, og da kan vi ikke kutte årsverk med hard hånd.