Det er en smule glød i stemmen til ledelse og ansatte når den nye brannstasjonen blir tema. For den nette sum av 110 millioner kroner vil den etterlengtede brannstasjonen reises ved meieritomta.

– Dette er et bygg med tanke på fremtida og det bygges i et 50-årsperspektiv. Vi ansatte har all grunn til å takke politikerne for at de gikk inn for å satse  på dette nybygget, sier Kjell Erik Thomassen, avdelingsleder for beredskap i det kommunale brannvesen.

Tårn i ene enden

Bygget er tegnet av Verte arkitekters Henning Bek. Det blir som et signaturbygg å regne, med et tårn i ene enden. Det blir lagerrom i kjelleren, garasjer i første etasje og kaserne for brannmannskapene på vakt i andre etasje. Fasaden mot rådhuset får en svak krumming, noe som er gjort for at snøen ikke skal samle seg foran portene der utrykningskjøretøyene står klare. Hele bygget blir på rundt et par tusen kvadratmeter –  og nå jobber selskapet Målselvkran med montering av kjellerveggene og legging av dekker.

Følger skjema

Anleggsleder Hans-Kristian Krogh hos Tecto viser rundt på byggeplassen. Han har full kontroll på byggeprosessen og kontroll over logistikken på det som skal bli den nye brannstasjonen i Alta.

– Min jobb er å sørge for framdrift på byggeplassen, stå i kontakt med underentreprenørene, gjøre de riktige bestillinger til rett tid og påse at vi holder tidsskjema. Så langt er vi der vi skal være og selv om det blir en liten stans midt på sommeren nå, så er det vår intensjon å overlevere bygget i riktig tid til neste sommer. Det satser vi på, sier Krogh.

Han  innrømmer at det å bygge en brannstasjon ikke er noe man står overfor hver dag, så litt spesielt er bygget, med tanke på at det skal bygges et tårn i den ene enden og at hele bygget skal tilpasses virksomheten til en meget sentral del av Altas beredskap. Den som gir hver av oss ekstra trygghet i hverdagen.

ALT I RUTE: Hans Kristian Krogh i Tecto har så langt stålkontroll på utbyggingen som skal være ferdig neste sommer. Foto: Magne Kveseth

Et fremtidsrettet bygg

Kjell Erik Thomassen gleder seg sammen med mannskapene til de kan flytte ut av den gamle brannstasjonen på baksida av rådhuset på toppen av Buktabakken. Han viser oss rundt på byggeplassen sammen med anleggsleder Krogh og forklarer hvor alt skal plasseres, når bygget står ferdig. Det er ikke så rent lite å tenke på før man går i gang. Thomassen forteller at representanter for brannvesenet i Alta blant annet har vært på studietur i Trondheim, der de har bygd hele fire nye brannstasjoner.

– Den studieturen har vært nyttig, fastslår han.

– Så er spørsmålet, har vi klart å huske på alt, det vet vi jo ikke ennå, men her er også lagt til rette for mulig utvidelse, hvis det blir slik at vi for eksempel må ha flere mannskaper i kaserna til en hver tid, tilføyer Thomassen.

Var godt forberedt

Avdelingslederen forteller at da Verte fikk oppdraget med å tegne den nye brannstasjonen, kunne de trekke veksler på at daglig leder hos Verte, Henning Bek, allerede hadde tegnet en brannstasjon i samband med sin diplomoppgave til arkitekteksamen i Danmark.

– Så han hadde forståelse for en rekke ting som vi i planleggingen av nybygget har påpekt må være med når vi bygger, så det har vært en kjempefordel og han har gjort en veldig god jobb, etter hva vi ser, sier Kjell Erik Thomassen.

ISOLASJON: Her skytes utvendig veggisolasjon på plass i veggelementene, arbeidsdelingen ser helt klar ut, en holder og nestemann skyter plastpluggene gjennom isoporen og fast i veggelementene. Foto: Magne Kveseth