Det kommer frem i en melding fra Statnett, som driver de store linjene i det norske kraftnettet.

Konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett. Foto: Statnett

Statnett har tidligere satt av (reservert) 1.200 MW kapasitet i nettet til nytt forbruk i området nord for Ofoten, som ligger nordøst i Nordland. Det tilsvarer et maksimalt forbruk på om lag 10 terawattimer (TWh) i året, gitt at alle forbrukerne brukte maksimalt med strøm døgnet rundt.

Etter å ha gjennomgått tidligere reservasjoner kom Statnett frem til at prosjekter på til sammen rundt 250 megawatt (MW) ikke hadde nok realisme og fremdrift.

– Denne kapasiteten er derfor gitt til andre, modne aktører innen blant annet oppdrett og hydrogen/ammoniakk, sier konserndirektør for kraftsystem og marked Gunnar G. Løvås i Statnett.

– En bra dag

– Vi har ventet på dette, sier daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi.

– Det er gledelig at Statnett frigjør 465 megawatt til nytt forbruk.

Lockert er fornøyd med at Statnett frigjør strøm fra industri som ikke har nok fremdrift.

– Det er veldig bra at det foretas en sortering i køen og at modne prosjekter nå kan realiseres i Finnmark, sier han.

Han understreker samtidig at tildeling av ny kapasitet til forbruk kan gi dyrere strøm i Nord-Norge. Hvis man skal unngå det, må kraftproduksjonen økes, mener lederen for Distriktsenergi.

– Dette må være en bra dag for nettkundene i nord. Samtidig er det liten tvil om at økt forbruk vil presse prisene oppover nordpå, med mindre man øker produksjonen tilsvarende. Det håper vi man lykkes med, sier Lockert.

Daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi. Foto: Distriktsenergi

– Fornøyde

Aker Horizons bekrefter i en børsmelding at de har fått 250 MW til Narvik og 120 MW til Berlevåg.

Tildelingen betyr ifølge selskapet at anlegget som skal produsere grønn ammoniakk i Narvik har nok strøm til å produsere opptil 1.000 tonn grønn ammoniakk per dag.

Målet er å ta en investeringsbeslutning i 2025 og starte opp i 2028.

– Vi er fornøyde med å ha fått reservert nettkapasitet, sier finansdirektør Kristoffer Dahlberg i Aker Horizons Asset Development.

Aker Horizons hadde fra tidligere fått reservert 230 MW i Narvik sammen med Nordkraft. Nå sitter selskapet dermed på totalt 480 MW. Det er i nærheten av kapasiteten på 600 MW som selskapet tidligere har hatt som mål for dette anlegget.

Den nye kapasiteten i Berlevåg vil først være tilgjengelig når en ny kraftlinje til området er klar, opplyser selskapet.

Forutsetter et kraftløft

Av det volumet som nå er satt av, er 215 MW ny kapasitet som følge av regjeringens kraftløft for Finnmark, opplyser Statnett.

Da regjeringen ga Equinor lov til å øke forbruket på Melkøya-anlegget til 410 MW, lovet den også en satsing på kraft og nett i regionen. Det skal produseres like mye ny kraft som det Equinor trenger. Dette skal særlig komme fra vindkraft.

– Med forventning om økt kraftproduksjon i nordområdet, gir det Statnett grunnlag for å frigi deler av denne kapasiteten til annet forbruk, sier Løvås.

Etter dagens tildeling har aktører i Nord-Norge til sammen reservert et forbruksvolum på 1.400 MW. Det tilsvarer ifølge Statnett en dobling av dagens strømforbruk i dette området.

Noe av volumet forutsetter at kraftnettet blir forsterket, opplyser Statnett. En del av kapasiteten vil bli tilknyttet nettet på vilkår, noe som betyr at de vil kunne kobles ut i krevende situasjoner for kraftnettet.

– Det bør være til å leve med for aktørene så lenge forutsetningene klargjøres, og vilkårene er godt kjent, sier Lockert.

– Vi mener også at Statnett med dette signaliserer at det skal ikke være mulig å stå i kø, med mindre man kan forsvare plassen sin gjennom en progresjon og tilstrekkelig sannsynliggjøring av at kunden i praksis vil på nettet og ikke bare holder av kapasiteten.