Fredagsdebatten kan du høre i opptak i vinduet over.

Slett ikke alle er glade for at idretten er blitt avhengig av Norsk Tipping.

– Det er altfor uforutsigbart at norsk breddeidrett skal være avhengig av hvor mange som driver pengespill, og i hvor stor grad det legges penger igjen. Idretten bør komme inn på statsbudsjettet, jeg synes ideen om en årlig pott på en halv prosent av statsbudsjettet til idrettsanlegg og støtte til norsk idrett er rimelig, sier Gunn Heidi Henriksen, leder i Norske Breddefotballforening.

– Spill mer

Når hun reiser problemstillingen om underfinansiering av norsk idrett får hun gjerne i retur fra politikerne om å få det norske folk til å bli mer aktive på Norsk Tippings spill.

– Mitt svar tilbake er at det jammen er bra at ikke norsk rusbehandling skal være avhengig av alkoholavgiften, for da ville vel kravet om mer penger blitt møtt med at det norske folk må drikke mer. Det er humoristisk sagt, men det er alvorlig etter mitt syn at den frivillige idrettsbevegelsen og det den skaper ikke får forutsigbare rammer, påpeker Henriksen foran Fredagsdebatten på Radio Alta.

Hun er en av tre som stiller i studio. De to andre er Steinar Karlstrøm (Ap) og Tommy Berg (SV).

Ny politikk?

Denne gang er det idrettspolitikk som skal diskuteres. Ifølge debattleder Jarle Mjøen skal det handle om både nasjonal og lokal finansiering og prioritering av idretten.

– Med kulturminister Thorhild Widvey (H) dramatiske endring av styret i Norsk Tipping tror mange at spillpolitikken blir endret, og at dette representerer et signal om at monopolet til Norsk Tipping står for fall. I dag finansierer Norsk Tipping nærmest alene hele den norske idrettsbevegelsen, og et av spørsmålene vi må ha svar på er om utenlandske spillselskaper i sitt jag på profitt vil legge igjen milliardbeløp i norsk idrett slik Norsk Tipping gjør, sier debattleder Jarle Mjøen som lover at det skal gås noen runder på hvilke rammevilkår Alta kommune gir den lokale idretten.

 – Ikke bra

Varaordfører Ronny Berg skulle opprinnelig stille, men kommer ikke. I stedet stiller SVs Tommy Berg.

– Det er første gang jeg opplever å være stand-in for Ronny. Han har et stort engasjement for idretten og der følger jeg han fullt ut, men jeg deler i alle fall ikke synet til Frp om å avvikle monopolet til Norsk Tipping. Idretten er fantastisk heldig som har Norsk Tipping som en god og trygg finansieringskilde. Når idretten nå får storparten av overskuddet til Norsk Tipping betyr det mye for anleggsbyggingen. Alle som er glad i norsk breddeidrett burde ta med i aftenbønnen at Frp og Høyre ikke må gjøre alvor av å slippe utenlandske selskap inn. De er kun opptatt av en ting; profitt. Det vil være ødeleggende for norsk idrett, slår Tommy Berg fast.

Advarslene til Berg er helt i tråd med det Ap-leder Jonas Gahr Støre i et intervju med Radio Alta forfekter. I intervjuet lover Gahr Støre at Ap skal rydde opp i etterslepet på spillemidlene slik at norske idrettslag ikke må bruke mye av sine inntekter til å betale renter på anlegg i stedet for å skape aktivitet.