Denne uke boblet det endelig av liv på fiskebruket i kommunesenteret i Loppa. Knut Harald Kristiansen vil med bedriften Polarctic Seafood AS satse stort på fiskeforedling, en geskjeft som i første omgang vil skape opp mot 30 arbeidsplasser. Potensialet er større, skal vi tro gründerne.

– Vi har behov for flere og har bedt både NAV og Aksis om å finne egnede kandidater som kan komme til samtale, forteller fabrikksjef Frank Wilhelmsen.

På sikt kan det i perioder bli opp til 100 arbeidsplasser, dersom bedriften får det arealtillegget og den kommunale interessen som trengs. Denne uka er 16 arbeidere på plass for siste klargjøring før produksjonen starter for fullt. Neste uke vil 25 være i aktivitet med ulike oppgaver.

For lite areal

Alt nå ser administrerende direktør Knut Harald Kristiansen at kapasiteten nærmest er sprengt. Det er så langt investert ca 40 millioner på driftsanlegg og boliger for ansatte. Mesteparten er egenkapital, 20 prosent er lån og tilskudd.

– Vi må ha mer areal dersom vi skal kunne vokse slik vi ser for oss, sier Kristiansen. Han mener også at Loppa kommune snarest bør utvide og ruste opp kaiområdet. Bedriften skal kunne tilby gode adkomstvilkår for skip, og ikke minst nok parkeringsareal til vogntog som skal frakte fisken ut av Øksfjord.

– Vi skal produsere for Japan som er et stort sushi-marked. I tillegg jobber vi med flere utenlandske kontrakter og samarbeid med norske aktører, sier Kristiansen.

Kort vei fra produsentene blir avgjørende, i tillegg til kommunal velvilje i forhold til arealbehovet.  Kristiansen mener kommunen bør ha ferdig areal når noen etterspør dette for etablering av næringsvirksomhet i Loppa kommune.

Skattekroner

Dersom kommunen nå ser at samarbeid gir gevinst i form av aktivitet og skattekroner, er planen å bygge en avdeling for mottak av hvitfisk, er Knut Harald Kristiansen sitt innspill.

– Ja, vi tenker fiskemottak også. Det kan vi få til med mer areal. Dette kan bli helårsarbeidsplasser, og ekstra mange trengs i høstsesongen, sier han.

Politikerne i Loppa må tåle kjeft for passiviteten i forbindelse med etableringen til Polarctic Seafood AS. Utsiktene til aktivitet og skattekroner burde gitt utslag i kommunal medvirkning, mener de. Og når Kristiansen hører om engasjementet for å renovere fiskebruket i Bergsfjord, blir han kraftig provosert.

Toppmoderne anlegg

– Her i Øksfjord har vi et toppmoderne anlegg som bare trenger mer  tomteareal for å utvide satsingen med fiskemottak for hvit fisk. Vi skal sjøl finansiere om nødvendig, kommer det fra gründeren, som håper at den nye ordføreren har mer guts når det gjelder næringsutvikling.

Avtroppende ordfører i Loppa, Jan Erik Jensen, er ikke enig i at kommunen har oversett Polarctic Seafoods satsing. På spørsmål om kommunen har næringsfond å bruke når noen vil satse for utvikling, svarer Jan Erik Jensen at kommunen i følge statutter for næringsfondet ikke deler ut penger.

– Men, vi er behjelpelige. Ny reguleringsplan skal være ferdig neste år, men dispensasjoner er ikke utenkelig. Det er bare for Polarctic å ta kontakt så skal vi hjelpe til, sier ordføreren for Kystpartiet.