Når kommunestyret i Loppa kommune samles i dag, ønsker Loppa Høyre et kommunestyrevedtak på at de ikke skal avholde folkeavstemningen i mai. I møtet vil Loppas profilerte Høyre-politiker Ståle Sæther fremmer forslaget.

– Kan ikke instrueres

Ordfører Steinar Halvorsen sier til Altaposten at et vedtak i kommunestyret må til, dersom Loppa skal avholde avstemning.

– Etter mitt skjønn kan ikke fylkeskommunen instruere oss om å avholde en folkeavstemning om en tapt sak, sier Halvorsen.

Det er stort flertall på meningsmålingene mot en sammenslåing, men det foreligger to stortingsvedtak som sier at det skal skje an sammenslåing.

– Tapt sak

– Med andre ord er dette en tapt sak. Som ordfører har jeg uttalt meg før om at dette er bare bortkastede penger. Vi må forholde oss til et stortingsvedtak og jeg vil derfor heller at fylket skal bruke tre millioner kroner på utfordringene vi har innenfor samferdsel, skole og elevhybelsituasjonen, sier ordfører Steinar Halvorsen.

– Jeg synes det er helt fantastisk at fylkeskommunen kan finne penger til dette og prioritere i stedet for å bruke det der pengene trengs, sier tilføyer Halvorsen.

Han understreker at det er Høyres gruppeleder Ståle Sæther som vil fremme saken for kommunestyret i dag. Hvorvidt dette har støtte i resten av kommunestyret, har de ikke oversikt over.