Da Bård Hoksrud gikk på talerstolen på Stortingets første ordinære dag i høstsesjonen tirsdag fikk nyvalgt Frp-representant fra Finnmark, Bengt Rune Strifeldt, ekstra høy puls.

– Jeg forventet ikke at Bård skulle komme med noen sykehushilsen til Altas befolkning,  men jeg håpet veldig på at han ville markere en holdning og Frp sitt standpunkt i denne svært viktige saken for veldig mange finnmarkinger. At han valgte å bruke tid i sitt første innlegg i forbindelse med trontalen på å sende en hilsen til både Folkeaksjonen og innbyggerne i Alta, viser hvor viktig løftene om sykehusløsning er for Frp, sier Strifeldt i en kommentar til Altaposten.

Sentrale Hoksrud

Hoksrud både skrøt av engasjementet til Folkeaksjonens tre utsendte damer, men kom også med et klart løfte å følge opp tidligere lovnader. Altaposten har sikret oss klippet fra Stortingets liveoverføring, i toppen kan du høre hvordan den svært sentrale helsepolitikeren i Frp ordla sin støtte til utredning og forsvarlige sykehustjenester for Alta-regionen.

Bollestad besøkte Alta på vårvinteren.  Her ga hun klart uttrykk for at manglende utredning av sykehusstrukturen var et overgrep mot befolkningen, og at akuttilbudet var svært mangelfullt for befolkningstyngdepunktet i Finnmark.

En hilsen til Høyre

Bengt Rune Strifeldt tolker innlegget til Hoksrud svært positivt. At fraksjonsleder Hoksrud også benyttet muligheten til å rose Folkeaksjonen og det folkelige engasjementet, får den ferske stortingsrepresentanten til å applaudere.

– Hoksrud følger opp engasjementet fra partileder Siv Jensen og Terje Søviknes. Siv og sistnevnte har vært klar og tydelig, blant annet da han talte til folk i Alta under sykehusmarkeringen i høst. Jeg tolker hilsenen Hoksrud framførte som et signal om at Frp ikke har noen planer å vike i denne saken, klargjør Strifeldt.

Bengt Rune Strifeldt. Foto: privat

– Når Hoksrud både nevnte sykehustilbudet og kravet om utredning, var det også en hilsen til regjeringskollega Bent Høie og Høyre?

Strifeldt blir lenge stille før det kommer:

– Det var en klar melding om hva Frp står for i denne saken, og først og fremst en hilsen til Folkeaksjonen og Altas befolkning. Men jeg forstår at det stilles spørsmål om dette også var en hilsen til Høyre. Noen vil helt sikkert tolke det sånn, uten at jeg skal gå god for tolkningen.

Regjeringsforhandlinger

Det som er klart er at Bent Høie ikke er like entusiastisk som regjeringskollega Hoksrud med tanke på en utredning av strukturen. I et NRK-intervju tirsdag i forbindelse med at han møtte Folkeaksjonen i Oslo, var ministeren avmålt i sine svar. Hans tilbakemelding at Helse Nord var i ferd med å liste opp en gjennomgang av hvilke spørsmål som er utredet for helsetilbudet i Vest-Finnmark. Høie pekte på at mange av de spørsmål som Folkeaksjonen hadde tatt opp ville bli avklart gjennom arbeidet til Helse Nord når det blir lagt fram senere i høst.

– Av de fire partiene som utgjør grunnlaget for Høyre/Frp-regjeringen har tre lovet støtte til utredningen, påpeker Strifeldt uten å spekulere i om det er nok til at Høie snur.

Det Strifeldt ikke behøver å spekulere i er den jobben  Folkeaksjonen har gjort over tid. Det samme gjelder de som representerte Folkeaksjonen under møtene med ulike parti i Oslo denne uka.

– Jeg er virkelig imponert. Aksjonsgruppa har klart å holde på en partipolitisk nøytralitet som jeg tror er viktig. Samtidig legges budskapet fram veldig saklig og med god dokumentasjon. Det er nærmest umulig å ikke bli fanget opp av det de sier. Ikke minst når budskapet er at målet er to sykehus i Vest-Finnmark slik at det ikke er snakk om å ta fra noen tilbud. Deres budskap er enkelt; folk i Alta og Kautokeino må få trygghet for liv og helse gjennom et akuttsykehus.