Ottem kommer tilbake fra overvintring på Bjørnøya i månedsskiftet. I det siste halve året har hun arbeidet som meteorologfullmektig på øya uti havet. Vel hjemme blir hun forfatter.

Hun ønsker å lage ei bok med tittel ”Altaturer”, med bortimot et hundretalls fotturer i kommunen. Det skal være et tilhørende nettsted med nedlastbare kart, informasjon om turene og muligheter for å laste ned GPS-sporlogg. Boka skal ha egne og eventuelt andres bilder.

– Det blir verdens beste sommerjobb, sier dama, som er utdannet politi. Hun gleder seg til det hun håper skal bli heltidsjobb i en periode framover.

Turglad dame

36-åringen er både turvant og turglad. Vinteren 2010 gikk hun på ski fra Vardø til Alta, 420 kilometer på tre uker. I fjor i mai var hun på fjelltur i Aserbadjan. Sist sommer var hun på Svalbard, og der ble det selvsagt mye ute-liv. Og det siste halve året på Bjørnøya har ikke vært noe unntak.

– Selv om mørketiden er mye mørkere her enn i Alta, og vare lengre, så ble det en del korte turer på par kilometer da også, sier Ottem på telefon. Etter hvert som lyset har kommet tilbake har turene blitt lengre. Hun forteller om mottatt diplom for selveste kjentmannsprøven.

– Da må man ha besøkt fire velferdshytter og en ruin, ler hun om utmerkelsen som kan tas av dem som overvintrer. Diplom som tindebestiger på sju topper på Bjørnøya, har hun også fått. Selv om der er mye vær og vind.

– Uten at været nødvendigvis er noen hindring, men grensen går ved stiv kuling, ler hun.

Og så har hun fått sett isbjørn.

– Yeah! Fem ulike, binner med småbjørner, og en bamse, ned til en avstand på 10 meter. Bjørner som kom rett utenfor stasjonen.

Startgropa i Alta

Når det gjelder altaturene til boka, så er hun i startgropa. Hun har unnagjort fem-seks turer med bilder og notater. I fjor høst da hun var hjemme, gikk hun på dagsturer ti dager i strekk, sammen med familie og venner. Senere ble det overnattingsturer, både med kajakk og til fots.

Ottem tok pause fra politiet for tre år siden. Etter det har hun studert friluftsliv her i Alta.

– Bokideen kom inn i mitt hode for rundt ett år siden, da jeg jobbet med en semesteroppgave som tok for seg merking av turløyper i Alta kommune, sier hun. Ottem har også studert natur- og kulturminneoppsyn i Steinkjer.

Den spreke damen har allerede formidlet flittig fra sine turer på bloggene "Lises Bjørnøyaeventyr" og "Helst glad og på tur”.

75 turer er på lista for å bli bok, men hun er fortsatt åpen for turforslag, spesielt i ytre strøk av Altafjorden.

– Alt fra for eksempel Langfjord og Rivarbukt til Lerresfjord og Komagfjord.

Samarbeidspartnere

Nylig mottok hun 10.000 kroner fra kommunen, en femdel av det hun hadde søkt på, men tar ikke det særlig tungt.

– Jeg tar det heller som en gledelig overraskelse at jeg i det hele tatt får tilskudd, sier hun, som også har fått en litt større slump fra fylket.

– Jeg skal nok klare å realisere boken, om jeg så må bruke sparepengene mine, sier hun om det halvannet året lange prosjektet.

– Jeg har klart å legge opp litt sparepenger her oppe, forteller hun. Men hun røper at de ”shopper” en del på nett i den momsfrie sonen, men mest turutstyr. Pakker som kystvakta kommer med, i lag med varer, som fersk mat og grønt.

Ottem håper på samarbeid med næringslivet i Alta, samt Fefo. Hun håper å samle inn nok til at hun slipper å ta en jobb ved siden av bokarbeidet. Men hun har ikke brent noen bruer til politietaten.

Tanken om en bok nummer to ligger imidlertid der.

– Men da skal også de andre årstidene være med, flere årstider, flere litt lengre turer og flere typer turer, som for eksempel kajakk-, ski-, sykkel- og breturer.

– Jeg er ikke fanatisk, bare nyfrelst, ler hun. Tidligere har hun kjørt motorsykkel i 10 år.

– Jeg fikk nok av landeveien, og et behov for å komme meg ut i naturen, sier hun.

På Bjørnøya er hun omsluttet av natur. Tiden der har etter hennes mening gått utrolig greit.

– Det er en fin gjeng, forteller hun om de åtte menneskene hun har tilbrakt vinteren med.

– Spørs om jeg takler å komme tilbake, til nøkler, mobiltelefon og lommebok, ler hun, og forteller om et enkelt og behagelig liv uten stress. Da blir det nok fint å ha Alta-naturen i bakhånden.

  • Hvilke turmål bør Lise skrive om? Gi ditt forslag i kommentarfeltet under her.