– Alta Høyre snakker ikke om å utrede lokalisering av sykehus; vi nevner rett og slett ikke navnet sykehus. Vi snakker om å utrede sykehustjenester, og det jobbes allerede med en utredning som skal finne ut hvilke sykehustjenester som kan lokaliseres til Alta, forklarer lederen i Alta Høyre som ikke vil svare på om han støtter partikamerat Laila Davidsens utspill om at Høyre i Finnmark åpner for sykehus i Alta.

Ingen garanti

Davidsen er nummer to på Høyres liste og gikk i starten av valgkampen ut med følgende garanti i i en meningsutveksling med sykehuslistas Raymond Londal på Facebook: Høyre som parti garanterer en helhetlig utredning av sykehusstrukturen. Utredningen skal også ta for seg et alternativ med lokalisering av sykehus i Alta. Toppkandidat Frank Bakke-Jensen ble sitert i Altaposten på at han ikke hadde noen problemer med uttalelsene til Davidsen.

I lørdagens Altaposten ble partiets helsepolitiske talsmann Bent Høie  spurt om han og Høyre kunne stille seg bak garantien til Davidsen. Først ble han sitert på en total avvisning av garantien. Etter å ha fått en telefon fra Davidsen/Bakke-Jensen tok Høie kontakt med Altaposten og trakk uttalelsene til fordel for langt mer vage formuleringer. Her holder Høie fast ved at det er sykehustjenester som skal utredes med tanke på plassering i Alta, og at Høyre ikke vil tillate at det skapes usikkerhet om at Hammerfest skal ha sykehus i framtiden.

Feil om vedtak

Ivar Pettersen forstår heller ikke at det stilles spørsmål ved Høyres opptreden i kommunestyret i sykehussaken. Før sommerferien stemte Høyres gruppe mot å få utredet Alta som som lokaliseringssted for sykehus.

– Det er viktig å få fram at dette var en bevilgningssak; skulle Alta kommune betale for en utredning av  sykehus i Alta? Vi har en pågående utredning gående av hvilke helsetjenester som kan bygges opp i Alta, og vil ha den ferdig før vi vurderer en eventuelt ny utredning.

– Laila Davidsen stemte mot egen gruppe og for å få utredet  sykehus i Alta. Hvordan forklares det?

– Du må spørre Laila om hvorfor hun stemte slik hun gjorde.

– Kan du bekrefte at de var enighet i gruppa om å avvise forslaget om egen utredning på gruppemøtet?

– Altaposten må ha misforstått de dere har snakket med. Saken kom opp under behandlingen av økonomien, og vi tok ikke noe gruppemøte. Så hvorfor noen skulle være overrasket over Lailas stemmegivning forstår jeg ikke.