– Det har vært en svært travel høst, men jeg ser at det vil betale seg, sier skiferlagssjef John Vegard Holten i Altaskifer AS.

Han tror på et nytt oppsving for Altas skifernæring. Optimismen er i ferd med å komme tilbake, etter noen dype daler i næringa de siste årene. Siste året blant annet uten såkalt etterskuddsbetaling til skiferdriverne i steinberget.

Stort salg

– Vi har stukket fingeren i jorda og lagt om vår salgsstrategi en smule. Salgs- og markedslederen vår, Asbjørn Wang, har oppsøkt mange kunder internasjonalt denne høsten. Dette arbeidet har jeg også deltatt i, så selv om det har betydd lange kjøreturer på ukjente veier og mye venting på flyplasser rundt om, så har vi fått svært gode tilbakemeldinger fra markedet. Fremtiden ser lys ut for årene som kommer, med tanke på å få ut ett større volum av Altaskifer i de forskjellige marked, sier Holten.

– En kunde i Russland skal ha villheller til taklegging og ordren betyr nesten en dobling av det vi kaller for Altaheller i bukk. Så kommer salget av villheller på toppen av dette igjen, men å gi eksakte tall, er ennå for tidlig, sier Holten, som legger til at potensialet for mer salg åpenbart er stort.

Skal vokse

– Vi kan, og vil bli større. Det er 10-15 år siden næringa var på topp i omsetning og volum – og vi må sikte mot å komme dit igjen. Vi har ressurser som ingen andre og vi har en kjempegjeng som leverer stein. De aller fleste produktene er åpne for levering så driverne slipper å sitte med egne lagre. I tillegg er det mange som venter på at prisene skal bli bedre før de vender tilbake til steinberget.

Holten innrømmer at her er rekruttering stikkordet og noe de ta tak i.

– Svært mange skiferhaller i Pæska står tomme, noe vi helst hadde sett at de ikke gjør. Når vi har ferdigforhandlet ny forpaktningskontrakt med Fefo og kommet i mål med den, så vil all skifervirksomhet bli flyttet til Pæska, sier Holten.

Han har stor tro på de nye kundene og markedene i Italia, Frankrike, Sveits, Tyskland og Russland, der mye skifertak legges med bruddheller i tykkelser fra 18 til 30 millimeter.

– Markedsandelene vil øke. Snart er mest av alt et spørsmål om hvor mye dagens drivere klarer å levere. Husk også at vi er den mineralnæringa som etter hvert utbytter 100 prosent av råstoffet vårt.