I vinter ligger store arrangementer som perler på en snor i Alta. Men slik har det ikke alltid vært.

I «gamle dager» var det ifølge Scandic-direktør i Alta, Kari Flesvik, mange søringer som knapt trodde det eksisterte intelligent liv nord for polarsirkelen.

– Ha-ha, ja det er faktisk bare fem år siden en foredragsholder sørfra ringte og lurte på om vi hadde strøm i stikkontaktene her oppe, sier Flesvik og skratter godt.

– Det var kanskje på høy tid han kom seg ut av ring 3 med andre ord...?

– Ja, ha-ha, det kan du godt si.

Heldigvis for Scandic-direktøren og Alta er det ikke alle som har det samme inntrykket av Finnmark som denne karen.

– I dag er det stadig flere arrangører som «tør» å velge Nord-Norge og Finnmark. Både fordi de ønsker seg hit på grunn av alt vi har å tilby, men også fordi vi har bevist at vi kan, og  at vi har kompetansen og infrastrukturen som skal til, sier hun, og forteller at i vinter står store arrangemener nærmest i kø i Nordlysbyen.

Brannmenn og hunder

Andre helga i februar er det NNM for brannmenn,  2.-4. mars arrangererer Alta svømmeklubb NM i Masters, andre uka i mars braker Borealis-festivalen og Finnmarksløpet løs og 5. april er det duket for NM på ski.

– Og i sommer er det Off-road Finnmark og Arctic race. Arctic race skal ha 400 senger hos oss, sier direktøren, som likevel minner om at sistnevnte arrangement kun dreier seg om ett døgn.

– Selv om de store arrangementene er svært verdifulle, så er det godt med plass i mellom toppene. Og det er dem vi må jobbe med å få fylt. Vi har absolutt plass til mer kurs- og konferansegjester, sier Kari, som har 241 rom til utleie.

Bulk i veggene

Linda Heltne, sjef ved Thon hotell i Alta, har nøyaktig samme utfordring som Flesvik.

– Når det er store arrangemener i byen er det nærmest bulk i veggene, men ellers i hverdagen er det godt om plass. Og det er her den store utfordringen ligger, sier Heltne.

TRENGER MER ENN HOTELL: Thon-sjef i Alta, Linda Heltne, minner om at gode spisesteder er viktig når man skal dra turister. Foto: Kita Eilertsen

Og skal man ha folk til byen, er det mer enn en hotellseng som skal til. I tillegg trengs det opplagt gode og spennende aktiviteter, men ikke minst – mat.

– Ja, det er veldig viktig at man har et bredt sett med spisesteder og restauranter som leverer jevnt over tid. Skal vi få det til holder det ikke å overlate til turistene å gå ut å spise. Også altaværingene må bli flinkere å benytte seg ut av tilbudene vi har, mener Linda Heltne, sjef ved Thon hotell i Alta, og tidligere daglig leder på Alfa omega.

Ikke all verdens

En rask oppsummering viser at det faktisk er noen steder i Alta, selv om det ikke er all verdens. For ikke å si Du verden, som jo er et av de mest populære stedene for øyeblikket. I tillegg finner vi Tavernaen, Kinarestauranten Wing wah house, Peppes pizza, Scandic hotell og City scene, sistnevnte som er et mer kafèpreget tilbud.

– I tillegg kommer Stakeriet – og så skal vi omgjøre vårt spisested, sier Heltne.

Utenfor sentrum er det Thon hotell Vica og Havblikk, begge i Bossekop. Enda lenger bort fra sentrum finner man Sorrisniva og Trasti og Trine. Gargia fjellstue serverer mat på bestilling.

På Elvebakken kan man spise pizza og andre kjøttretter ved Milano og Habibs lille kjøkken serverer også varmmat. I Gakori finnes det også et gatekjøkken og et pizzeria. I tillegg finnes flere gatekjøkken og kafeer i byens kjøpesentre.