Frp-gruppelederen i Alta reagerer på at hovedutvalget for oppvekst og kultur denne uka valgte å si fortsatt ja til niqab i Alta-skolen.

– Skal ikke skjule seg

Han gjør det klart at han er fristet til å stille opp i kommunestyre i finlandshette.

–Jeg regner med at jeg hadde blitt nektet om jeg hadde stilt opp slik, men prinsippet er det samme som med niqab. Det handler om at i det offentlige rom skal man ikke skjule seg, sier Jørstad.

– Saken handler om prinsipper, og hvilken samfunnsutvikling vi skal ha. Jeg registrerte jo saken om kvinnene som ville flytte ut av Norge om niqab ble forbudt, og synes det er skremmende. Hvis man mener religion skal stå over norske lover og regler, er det faretruende, sier Frp-politikeren.

– Mulig å jukse

Han peker på at man i et åpent samfunn må forholde seg til mennesker.

– Om folk skal drive og kle seg inn, oppstår det mange problemer. Det vil for eksempel bli fullt mulig å jukse på eksamen. Om du går inn i finlandshette og skal ta eksamen, kan du være helt sikker på å bli jaget ut, men det skal altså være lov med niqab, spør Jørstad.

– Dette er også et spørsmål om hvor mye vi skal stille oss på alle fire for andre ideologier, legger han til.

– Kan holdes innenfor husets fire vegger

Jørstad vil understreke at han mener niqab faktisk ikke har noe med islam å gjøre.

– Når det kommer til niqab, har det ingenting med religion å gjøre, det står ingenting om at de skal bære niqab i koranen og de andre bøkene de baserer seg på. Det er et ideologisk og kulturelt betinget plagg. Årsaken til at det brukes, er for at «mannen ikke skal begjære kvinnen». Det er et svært kvinneundertrykkende menneskesyn som ligger til grunn, fastholder han.

Samtidig mener han religionsutøvelse ikke har noe å gjøre i det offentlige rom.

– Det kan man holde innenfor husets fire vegger, og i kirkene og moskeene, fastholder Jørstad.

foto
Claus Jørstad Foto: Jarle Mjøen