Trond Even Rishaug, Stephan Bjørnæs Heggeli og Jan Ivar Svendsen jobber tett sammen for å ferdigstille sin bacheloroppgave for å bli maskiningeniører. De har et oppdrag for altabedriften Arges, der de skal konstruere en maskin som kan rense oppdrettsslanger for fôrrester, slik at slangene kan kappes opp og resirkuleres og bli til nye slanger.

– I dag blir slangene til oppdrettsanlegg, som bare har en levetid på rundt halvannet år,  bare brent fordi de er forurenset av fiskefôret. Vår oppgave er å konstruere en maskin som kan rense slangene, kappe dem i riktige lengder og på den måten gjøre dem så rene at slangene kan bli resirkulert, forteller de tre sisteklassingene, som alle skal bli maskiningeniører og som alle har studert alle årene ved Campus Alta.

De tre studentene er glade for at Bjørnar Bull og Geir Mathisen ved Arges har gitt dem dette oppdraget med å modellere en maskin og beregne hvordan den må konstrueres for at rensing og kapping av fôrslanger skal skje automatisk. Når rørene er kappet og malt opp, kan plasten i slangene smeltes og brukes på nytt og ikke som i dag, havne i et forbrenningsanlegg.

– Hvis vi har forstått Arges riktig, så er oppdrettsbransjen allerede svært så interesserte i den maskinen vi holder på med å konstruere. Vi skal beregne alt fra full automatisering og hvordan denne maskinen kan brukes på ulike måter. Når vi holder på med denne bacheloroppgaven, så ser vi hvor mye av det vi har lært i undervisningen som faktisk er nyttig å kunne bruke i utviklingen av denne maskinen, sier de tre altaværingene som alle håper på jobb etter eksamen og som skryter av campus Alta som har latt dem få eget kontor til rådighet for å fullføre sin oppgave.