Tirsdag 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. I Alta ønsker flyktningkoordinatorene Jasmin Brix og Kathrine Simonsen fra flyktningetjenesten å bruke dagen til å bygge broer mellom kvinnene i Alta – uansett hvilket land de kommer fra.

Rebel Ladies

Simonsen forklarer at de representerer kvinnegruppen som går under navnet Rebel Ladies, et tilbud til innvandrer- og norske kvinner i Alta hvor det primære er at innvandrerkvinnene skal få praktisere norsk.

– Vi bruker dagen for å skape åpenhet og gi kunnskap om psykisk helse. Vi har alle en psykisk helse vi må tenke på, men det er kanskje ekstra spesielt for flyktningene som bosettes i Alta, og de andre stedene i landet, sier hun.

– De har opplevd mange påkjenninger under sin flukt. De har måtte endre på sin rolle, sin tro, arbeidsrolle, språk, mat og ikke minst hjem når de kom til Norge. Etter at de har kommet til Alta, har de veldig lite igjen av disse verdiene og det å bygge opp på nytt er veldig viktig, skyter Brix inn.

Bygger broer

Årets tema, noe å glede seg over, bygger videre på den røden tråden som er identitet og tilhørighet. Et tema flyktningkoordinatorene håper at kvinnene i altasamfunnet vil være med på.

– Det handler om å finne de små og store tingene rundt seg som gir glede for seg selv og for andre, fordi det gir en bedre psykisk helse i hverdagen, sier Simonsen.

– Samtidig kan nok mange av kvinnene føle seg ensomme, og de vil gjerne møte altaværingene. Vi jobber hardt for at de skal få møte andre, gjennom blant annet arbeidet i Rebel Ladies-gruppen, legger Brix til.

– Vi ønsker å invitere alle kvinner, særlig de norske, for et hyggelig samvær. Samtidig er vi så heldige at Scandic har leid oss lokaler gratis, slik at vi skal kunne gjennomføre arrangementet, sier Simonsen.

Hva synes du om at Scandic stiller opp på den måten?

Det viser at man ønsker å bygge broer og at næringslivet ønsker å støtte opp om integrering, sier Simonsen.

– Vi har de samme verdiene om du er fra Alta eller Syria. Her er det bare å møte opp på tirsdag klokken 1800 i resepsjonen på Scandic, oppfordrer hun.