Farmasøyten var best kjent for sitt sterke engasjement for natur og vassdrag og ble svært sentral i kampen mot utbyggingen av Alta/Kautokeinovassdraget.

Han var generalsekretær i naturvernforbundet da Altaaksjonen tiltok i styrke og takket ja til å være informasjonsleder for Folkeaksjonen mot utbyggingen i 1981 og 1982.

Sovnet stille inn

Per Flatberg sovnet stille inn etter å ha vært syk en stund, skriver VG , som gjengir et innlegg sønnene hans har skrevet på Facebook. Avisen har fått tillatelse fra familien til å gjengi innholdet, opplyser NTB.

Flatberg var generalsekretær i Naturvernforbundet fra 1978 til 1980, og ble tildelt ordenen Det giftige kors i 1998. Han ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull i 2008. Flatberg er kanskje mest kjent for sitt engasjement for vann og vassdrag, og da spesielt fra Alta-saken.

Det var ikke omkostningsfritt å være en del av Folkeaksjonen mot utbyggingen. Han ble dømt for brudd på oppviglerparagrafen.

Dro til demningen

Altaposten hadde et større portrett på Flatberg for noen år siden og journalist Hanne Larsen kom tett innpå miljøverneren i forbindelse med sin bok om Altaaksjonen.

Per Flatberg hadde lovet seg selv å aldri sette sin fot ved demninga i Sautso. Det løftet holdt nesten helt inn. Nesten 40 år etter at han og folkeaksjonsleder Alfred Nilsen skal ha lovet hverandre å aldri dra opp å se på ødeleggelsene de kjempet så innbitt for å hindre, steg 82-åringen ut av bussen ved Statkrafts anlegg øverst oppe i Altaelva, skrev Altaposten i 2019.

– Jeg angret straks jeg kom ut av bussen. Jeg trodde jeg var mentalt forberedt, jeg hadde jo sett bilder av dette, men nei. Jeg hadde ikke ventet en slik reaksjon. I natt har jeg sovet dårlig, mye ble rekapitulert og sårene ble revet opp, sa Per Flatberg etter det skjellsettende besøket ved demninga.