– Vi går i alle fall ned med flagget til topps. Kystpartiet har fått til mye i løpet av mine snart åtte år som ordfører for partiet. Samtidig er det en tung dag som skipper å oppleve at skuta går ned, sier Loppa-ordfører Jan Eirik Jensen til Altaposten.

Går til Høyre

På et møte i lokallaget til Kystpartiet i Loppa den 19. mars ble det klart at velgerne i neste kommunevalg ikke får muligheten til å stemme på Kystpartiet i Loppa. På møtet som skulle komponere ei ny liste møtte kun fem stykker. Alle  frammøtte var aktive kommunerepresentanter for partiet.

– Vi kom raskt til konklusjonen at det ikke var mulig å stille liste med så få aktuelle kandidater. Samtidig ble vi enige om at de som ønsket å gjøre en jobb for Loppa-samfunnet sto helt fritt til å finne seg en nytt parti, eller liste, for å kunne utøve sitt samfunnsengasjement. I dag vet vi at tre av de fem som møtte allerede har funnet seg et nytt parti, sier Kai Hansen, selv innvalgt for Kystpartiet i denne kommunestyreperioden.

Han har fått femteplassen på Høyres liste. Grethe Lill Olsen og Torill Martinsen fra Kystpartiet har også meldt seg inn hos de blå, og er på henholdsvis tredje og fjerdeplass på Høyres Loppa-liste.

– Vil dere representere Kystpartiet i kommunestyret fram til valget?

– Nei, så lenge vi er meldt inn i Høyre blir vi nok å møte på gruppemøtene til Høyre fra neste kommunestyremøte. Jeg vil tro at det ikke vil utløse spesiell dramatikk, er Hansens vurdering.

For øvrig har Loppa Høyre Steinar Halvorsen på topp og Ståle Sæther på andreplass på den sterkt Kystparti-dominerte lista.

Tømmer kassa

Samtidig som Kai Hansen, Grethe Lill Olsen og Torill Martinsen tok veien til Høyre benytter de også muligheten til å støtte lokalsamfunnet med 50.000 kroner fra partikassa hos Kystpartiet. Her stod det 70.000 kroner, og lokalpartiet tok en bred debatt om det var foreninger i Loppa som burde tilgodesees med økonomisk støtte til gode formål. På møte 19. mars ble en søknad innvilget; fra Loppa Snøscooterforening om støtte til å opprette en fjellredningsgruppe i den rasutsatte kommunen.

Søknaden ble enstemmig innvilget og nå lover Hansen, som også er med i snøscooterforeningen, at pengene skal benyttes til fellesskapets beste.

– Vi har forsikret oss om at alt ble gjort lovmessig riktig, og at vi faktisk kunne vedta å bevilge pengene på medlemsmøtet.

Kystpartiet som lokallag lever fortsatt i Loppa, men har per i dag ikke et fulltallig styre.

Stiller til valg

Jan Eirik Jensen ble historisk som den første Kystparti-ordføreren i Finnmark. For åtte år siden tok han makten med en oppslutning for partiet på 33 prosent. Fire år senere ble han og Kystpartiet veid på nytt og funnet tung nok  av velgerne. Da viste oppslutningen 42 prosent.

– Alt har sin tid. For meg har det lenge vært klart at tiden for å gi seg var der. Siden jeg tok avgjørelsen har jeg ikke hatt en eneste våkenatt, noe som slett ikke var uvanlig årene før. Det er tøft å være ordfører i en kommune med mange utfordringer og samtidig ha et brennende engasjement og ønske om å skape forbedringer. Her ligger forklaringen i våkenettene, sier ordføreren som i dag er på vannkurs i Kristansand, en kompetanse som hentes inn med tanke på jobben som sjef for uteavdelingen han har permisjon fra og tiltrer til høsten.

Jensen lover imidlertid at velgerne i Loppa ikke helt er kvitt han.

– Jeg har takket ja til tredjeplass på Kystpartiets fylkestingsliste og håper på så mange stemmer at jeg kan få en posisjon i fylkespolitikken der jeg kan jobbe for gode samferdselsløsninger som skal komme loppaværingene til gode.