– Jeg gleder meg til alle lekene vi skal ha på arrangemenet på skolen. Det er mye artigere enn å gå rundt å holde på en ballong, sier Even Joachim Størdal (10) til Altaposten.

For å spare miljøet har posisjonspolitikerne i Alta kommune gått inn for å forby heliumballonger både på 17.mai og ved andre offentlige tilstelninger. Og med det skulle man kanskje tro at de ble beskyldt for å være noen skikkelige gledesdrepere. Vel, der kan de ifølge  femteklassingene ved Bossekop skole ta det helt med ro.

– Jeg synes egentlig det er bra, for man mister jo mest sannsynlig heliumballongene på 17. mai. Og da forsvinner dem ikke, men går opp i lufta og ramler ned i havet hvor fiskene spiser dem. Så heliumballonger er ikke bra for miljøet, fastslår 10 år gamle Even Joachim Størdal.

– Jeg vet ikke hva andre folk gjør, men jeg klarer meg veldig godt uten ballong, istemmer klassekamerat i 5A,  Ailo Bang Skarvik, mens Lilja Oliva Rydland Hansen legger til:

– Jeg har hatt èn ballong en gang, og den gikk tom for luft dagen etter 17.mai.

Idrettsarrangement

Frode Lindal i Miljøpartiet De Grønne håper dette skal være gjengs holdning.

– Vi tror folk vil ha forståelse. Det siste året har folk flest blitt langt mer oppmerksomme på problemene knyttet til plast og annet avfall som havner i naturen. «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt», ser ut til å være en holdning stadig flere har, sier Lindal.

Han understreker at forbudet ikke bare vil gjelde 17.mai.

Frode Lindal Foto: Hanne Larsen

– Dette er også noe vi må slutte med på idrettsarrangementer, i politisk valgkamp, på kommunens arrangementer og andre steder der heliumballonger har vært brukt, sier den grønne politikeren.

– Helium er også en begrenset tilgjengelig ressurs som for eksempel helsevesenet har bruk for i MR-maskiner.

– I første omgang har vi anledning til å forby salg av ballonger på offentlige steder, men vi oppfordrer også private til å avvikle denne typen salg. Vi støtter også tanken om et nasjonalt forbud.

Her får han trolig støtte fra den oppvoksende generasjon.

– Vi er jo fremtida og hvis det skal være sånn at vi skal overlate en klode full av søppel til våre barn og barnebarn så er ikke det bra. Vi er nødt å begynne med oss sjøl, sier Even Joachim i 5A.