Det forteller hovedutvalgsleder for helse og sosial Kristin Jensen. Flere leger har søkt om å få færre pasienter på listen. Ganske enkelt fordi hverdagen ikke går opp. Jensen vil ikke kalle det et opprør, men medgir at det er frustrasjon blant fastlegene.

– Den fungerer ikke totalt sett. Det er fremmet forslag fra regjeringen om å gå gjennom den fordi den ikke er bra. Legene kan ikke jobbe 24/7, de må ha fritid. Og det er spesielt tøft  i Alta. Arbeidsbelastningen er hovedårsaken.

FRUSTRASJON: Hovedutvalgsleder Kristin Jensen sier fastlegene i Alta er frustrert over situasjonen. Politisk ledelse vil ta ned trykket på legene ved å innføre flere kommunale legestillinger. Foto: Jarle Mjøen

Velger familien

Jensen forklarer videre at en innbygger i Alta må gå langt oftere til sin fastlege, enn en innbygger i en kommune med sykehus. Derfor blir trykket høyere på fastlegene her.

– Vi har ikke privat spesialisthelsetjeneste. Her må pasientene innom fastlegen med alt og derfor er besøket hyppigere her enn i en kommune med sykehus.

Jensen og den politiske ledelsen ønsker derfor å ha flere kommunale legehjemler. Fordi det betyr en mer «normal» arbeidshverdag for legene. Forslaget skal til behandling i kommunestyret i april. Men det betyr også at kommunen trenger flere fastleger enn i dag.

– Og med det nye omsorgssenteret kommer det cirka fem nye legehjemler og vi ønsker at de skal være kommunal.

I sommer hadde VG og Altaposten en artikkel om Ane Emaus som valgte seg bort fra fastlegerollen av hensyn til familien. Tidligere i januar skrev NRK Finnmark om fastlege Tina Ollila Uglebakken i Alta, som gir opp jobben for å få tid til familien. For mens andre går hjem fra jobb klokken 16.00 måtte Uglebakken fortsette langt utover kvelden, og i helgene. Stadig økende papirarbeid var årsaken.

– Tiden strekker ikke til. Familien min så meg ikke. Sånn kan jeg ikke leve livet mitt, sa Uglebakken til NRK.

Ser til Bodø

Per i dag er det fem leger som deler på en 100 prosent kommunal legestilling. De jobber da på legevakta, samt at de drar ut på skoler og eldresenter.

Rådmannen hadde lagt inn en lignende legehjemmel i budsjettet, men politisk ledelse ønsker å se på nye strukturer.

– Dette er en prosess som egentlig er i gang allerede, men vi ønsker å framskynde det litt. Vi ønsker å prøve oss fram og se om rene kommunale legestillinger også vil hjelpe på rekrutteringen.

Jensen peker til Bodø, der legestillingene har blitt attraktiv etter de ble kommunal.

– Og grunnen til det er at dagens ordning ikke fungerer og det gjelder over hele landet.