Det er gjennom matappen «Too Good To Go» Scandic Alta med direktør Kari Flesvik i spissen nå skal selge overskuddsmat, som ellers ville blitt kastet.

Tirsdag denne uken signerte nemlig Flesvik en avtale med Too Good To Go Norge – Braksuksessen omtales som «Über» for mat. Konseptet er enkelt. Restauranter, bakerier, hoteller og andre serveringssteder kan med noen få tastetrykk på smarttelefonen legge ut mat for mellom 25 og 50 kroner, som ellers ville blitt kastet. Maten kan så bli hentet av kunden etter fastsatte tidspunkt.

Første i Finnmark

– Vi hjelper spisestedene med å selge overskuddsmaten sin, i stedet for at den skal bli kastet. Sammen skal vi kjempe for å redusere matsvinn, og samtidig hjelpe serveringsstedene til å få et grønnere image, sier regionsjef for Too Good To Go Nord-Norge, Andrea Dahlskjær Bendixen.

– Scandic har høyt fokus på bekjempelse av matsvinn. Derfor passer dette veldig godt inn i vår policy. Foreløpig har vi kun gått inn med fire frokostpakker hver dag, men hvis vi ser dette er noe som flere vil benytte seg av, så er det ingenting i veien for at vi kan øke mengden frokostpakker, sier Flesvik.

– Tøft av Scandic

Bendixen er på en aldri så liten «turné» i Nord-Norge med første stopp i Kirkenes for noen få dager siden. Hun forteller at flere har vært interesserte i konseptet, men Scandic Alta var først ute i Finnmark med å signere en samarbeidsavtale.

– Det er veldig tøft av Scandic å gå foran med et godt eksempel. Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra de jeg har pratet med i Finnmark, så ikke se bort ifra at flere blir med etter hvert, sier hun.

– Vi oppfordrer alle spisesteder, kafeer, bakerier, hotell – stort til smått å melde seg på. Til syvende og sist er det mye matsvinn.  Om det er snakk om en bagett, eller femten brød, er uansett matsvinn.

– I stedet for at maten går i søpla kan heller noen andre nyte godt av det, legger Flesvik til.

Lønnsomt?

Ifølge Bendixen har Too Good To Go allerede 200 samarbeidspartnere og 120.000 nedlastinger av appen.

– Er det mulig å tjene penger på overskuddsmat?

– Helt klart. Vi tar ti kroner per solgte enhet. Det vil si, at hvis noen vil bli med på et slikt samarbeid, så er det ikke slik at vi krever en sum per dag, men 10 kroner hver gang de selger noe. De 10 kronene går til kundeservice, it-utvikling og andre kostnader, forklarer hun.

– Vi håper folk kommer til å benytte seg av tilbudet og ser at det både nyttig og en fin måte å få seg mat til en billig penge – en «gi-bort-pris» på en veldig god frokost, avslutter Flesvik.