Det er fastlegeopprør i landet og i Alta ser man for seg at problemene hoper seg opp i løpet av året.

– Fastlegeordningen som system fungerer godt for lege og pasient, men over tid har det fått utvikle seg en underkapasitet i fastlegeordningen i hele landet, sier fastlege og leder av lokalt samarbeidsutvalg (LSU) i Alta Irene Leinan.

Alle lister fylles

I forrige uke kunne hovedutvalgsleder for helse og sosial, Kristin Jensen, fortelle om frustrasjon blant fastlegene i Alta. Leinan bekrefter at situasjonen er vanskelig.

– Vi regner med at alle fastlegelister er fulle i løpet av 2018, og det er stor risiko for at noen fastlegelister blir stående uten fastlege. Som da må betjenes av en vikar, hvis det lar seg skaffe.

Leinan sier det først og fremst er et statlig ansvar å sørge for rammebetingelser som rekrutterer og stabiliserer. I regjeringsplattformen som Høyre, Frp og Venstre la fram i januar, er fastlegeordningen nevnt. Det står: «Forbedre og modernisere fastlegeordningen, for å bedre rekruttering med sikte på god legedekning i hele landet. Regjeringen vil evaluere ordningen, og videreutvikle legetjenesten i samarbeid med partene.  Innføre krav om at fastleger skal tilby e-konsultasjon til de som ønsker det».

– Opposisjonen har skaffet flertall for å trappe opp legedekningen og redusere gjennomsnittlig listelengde. Vi håper regjeringen følger opp dette snarest, sier Leinan.

Dialog med kommunen

Mens de venter på at tiltak som tilskuddsordning for rekruttering og kompetansehevende tiltak i allmennlegetjenesten skal iverksettes, har legene i Alta dialog med kommunen om mulige løsninger, sier Leinan.

Jensen sa i forrige uke at de ønsker flere kommunale legehjemler for å øke rekrutteringen. En kommunal legehjemmel vil representere «9-4-jobb» og dermed være mer lukrativ. Mye av kritikken fra legene er høy arbeidsbelastning og lange dager der mye tid går til dokumentasjonskrav.

Leinan sier i tillegg til at legelistene mest sannsynlig vil være full i løpet av året, er det heller ikke plass til flere fastleger i Alta.

– Det er vanskelig fordi det er hard konkurranse om legene, og fordi eksisterende praksiser i Alta ikke har plass til flere fastleger.

Flere behov

Hovedutvalgslederen har tidligere sagt at de er klar over at kommunen vil trenge flere fastleger, og at når det nye omsorgssenteret står klart vil det være behov for 4-5 nye leger. Mange av dagens fastleger har også bedt om kortere pasientliste, noe som fører til at man vil trenge flere leger totalt sett. Også Jensen peker på at det delvis er et statlig ansvar, og at det per i dag kommer stadig nye oppgaver til kommunene.

– Vi får stadig ansvaret for nye oppgaver, men det bevilges mindre og mindre penger. Så det er en litt vanskelig situasjon. Vi er mange utfordringer i jobben med å få den beste primærhelsetjenesten.