Et notat Altaposten har fått tilgang til viser at rådmannens ønsket å råde politikerne til å be om en felles fylkesmann for Troms og Finnmark. I notatet framkommer det skepsis til at Vadsø ville kunne være framtidig sete for Fylkesmannen. Han ble av politisk ledelse nektet å legge fram sine vurderinger for kommunestyret. I stedet vedtok kommunestyret med 25 mot 12 stemmer en uttalelse fra Vadsø kommune, hvor det slås ring om Vadsø som sete for Fylkesmannen.

Fikk munnkurv

Saken ble tatt opp i kommunestyret 19. september utenfor sakslista, som en orienteringssak. Da var rådmann Bjørn-Atle Hansen allerede påsatt munnkurv.

– Jeg kan bekrefte at vi fikk beskjed fra politisk ledelse om at vi ikke behøvde å utrede Alta kommunes syn på regionalisering og fylkesmannnslokalisering, bekrefter rådmann Bjørn-Atle Hansen.

– Er det korrekt at du i god tid før kommunestyret var i gang med en utredning, men ble stoppet?

– Jeg kan bekrefte at vi fikk beskjed om at det ikke var nødvendig med en egen sak fordi kommunestyret ville bli forelagt en uttalelse som kommunestyret i Vadsø hadde vedtatt, og som de hadde bedt om om støtte fra andre finnmarkskommuner.

– Da hadde du allerede utredet Alta kommunes interesser i forhold til en regionalisering av fylkesmannsembetet?

– Det var ingen ferdig utredning, men et internt notat. Det kunne blitt en del av et saksframlegg, men ut fra beskjeden om at det ikke var aktuelt med en egen sak, ble arbeidet stoppet.

– Burde ikke kommunestyret fått kjennskap til at det var  gjort faglige og objektive vurderingene fra administrasjonen?

– Hvor i alle dager har dere fått notatet fra? Det var et internt notat, og som sagt ikke et saksframlegg, svarer en ordknapp rådmann.

Samarbeidsklima

Litt av bakgrunnen for bråket som nå følger i kjølvannet av saken, er påstanden om at høringsuttalelsen har blitt brukt som indremedisin i nominasjonen i Ap. Ordfører Monica Nielsen var uka før saken ble tatt opp i kommunestyret ute og lovte støtte til fortsatt lokalisering av fylkesmannsembetet i Vadsø, selv i en eventuelt region bestående av Troms og Finnmark.

I notatet som Altaposten har fått tilgang til lanserer ikke Alta-rådmannen direkte sin egen kommune som framtidig sete for Fylkesmannen. I notatet blir heller ikke Vadsø nevnt, men en rekke vurderinger i notatet taler imidlertid mot Vadsø, blant annet rekruttering og kompetanseoppbygging.  Saken skal i dag opp i Vest-Finnmark Regionråd hvor daglig leder i regionrådet, Raymond Robertsen, har innstilt på at Fylkesmannen også i framtiden skal lokaliseres til Finnmark, uten å si hverken øst eller vest.

Informerte ikke

Alta-ordfører Monica Nielsen avviser at Ap har brukt høringen for uttrykke samarbeidsvilje med sine partikamerater i Finnmark.

–  Flertallet, som består av representanter fra mange ulike parti og farger, mente at uttalelsen var dekkende for Alta kommunes syn. De som mener uttalelsen er Ap-regissert må ha glemt at Vadsø styres av en Høyre-ordfører, påpekte Ap-ordføreren etter kommunestyremøtet.

I dag ønsker  hun ikke å gå inn i detaljene i notatet som Altaposten har fått tilgang til.

– Hvorfor ble ikke kommunestyret informert om at administrasjonen hadde utarbeidet bakgrunnsmateriale og ønsket dette lagt fram for kommunestyret som sak?

– Slik jeg ser det stoppet kommunestyret saken. Hadde kommunestyret ikke vært klar på dette, så hadde organet fått en helhetlig utredning. Hadde kommunestyret bestilt en slik utredning vil formannskapet fått saken til behandling 10. oktober, noe som ville vært etter at regionrådet hadde behandlet saken.

– Men hvorfor fikk ikke administrasjonen utrede dette før septembermøtet når de vær nesten i mål med en slik utredning? Og hvorfor ble det ikke informert om at det forelå en utredning?

– Det var unødvendig med en ny utredning. Kommunestyret ønsket å behandle Vadsø-innstillinga og var enig i de punktene som det ble vist til her.

– Brakt til taushet

– Ordfører har et betydelig forklaringsproblem overfor kommunestyret. Hun må svare på hvorfor hun ikke informerte kommunestyret om at administrasjonen allerede hadde startet saksforberedelse av høringssvaret og ikke fikk legge fram sine råd for kommunestyret. Ordføreren har altså aktivt stoppet at kommunestyret har blitt opplyst i en sak som har vært til behandling, sier gruppeleder for Frp, Bengt Rune Strifeldt.

Bengt Rune Strifeldt. Foto: Arkivfoto

Han krever nå at notatet som ble utarbeidet av administrasjonen legges fram for politikerne.

– Jeg har bare fått referert Altapostens tolkning av notatet, men er den rett, ligger det klare råd fra administrasjonen om en mer åpen høringsuttalelse også med tanke på hvor Fylkesmannen i framtiden bør være plassert for å kunne ivareta sine funksjoner. Fra vår side er det viktigste at vi kan gi et høringssvar ut fra Altas interesser, fordi de nødvendigvis ikke samsvarer med Vadsøs, sier Strifeldt og legger til:

– Det er bare å beklage overfor rådmannen at jeg var krass fra talerstolen i kommunestyret og hevdet at han ikke hadde gjort jobben sin. Nå vet vi at det er ordfører som nektet han å gjøre jobben han og administrasjonen er satt til.