Etter at Fylkesmannen konkluderte med at Knut Klevstad fra Krf var inhabil da Alta kommunestyre med knappest mulig flertall i desember 2015 vedtok å skjerme den ideelle organisasjonen Betania fra konkuranseutsetting, skal saken på nytt opp til kommunestyret førstkommende mandag.

Posisjonspartiene med Ap, SV, MDG, Krf og Uavhengig representant hevder at de har kontroll på at vedtaket som i sin tid ble fattet, men deretter omgjort, vil bestå.

– Vi har kontroll, men vi synes det er synd at denne saken dras opp gang på gang og at det fra opposisjonens side fremstår som om Betania-ledelsen gjør noe ulovlig. Den nedsnakkingen de står for synes vi er urettferdig mot en aktør som har bidratt med omsorg, kvalitet og kompetanse i Alta-samfunnet siden 1937, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) og varaordfører Anita Håkegård (SV).

– Skremmende

Opposisjonen med Venstre, Høyre, Frp og Kystpartiet har vært klar på at Betania-kontrakten som Alta kommune har med stiftelsen, må gjennom lovlighetskontroll.

– Dette handler ikke om Betania, men om at loven om offentlige anskaffelser skal følges. Det skremmer meg at politisk ledelse er så redde for at vi skal gjennomgå lovligheten i kontrakten. Frykter de egentlig at kontrakten ikke tåler dagens lys, spør leder i Alta Frp, Bengt Rune Strifeldt og legger til:

– Dersom de ikke ønsker at loven skal følges i denne saken kan man spørre seg hvilke andre saker de mener Alta kommune ikke skal følge loven i. Byggesaker? Innkjøp av biler? Skal de omgå regelverket der også?

– Ap i glasshus

Også Venstres Trine Noodt mener Ap sitter i glasshus.

– Å gjøre dette om til en sak for eller imot Betania er helt søkt. De borgelige partiene har opp igjennom tidene måttet kjempe mot vedtak fattet av Ap for å berge Betania-tjenester. Min første politiske sak jeg var ute i media og kjempet for var nettopp å bevare dagsenteret etter at Arbeiderpartiet ville ta fra Betania ansvaret med psykiatriske tjenester. Men dette måtte de snu på. Så hadde jeg vært Ap ville jeg gått litt stille i dørene når det gjeler å beskylde andre for å nedsnakke Betania, sier  Noodt.

Både Noodt og Strifeldt stiller seg bak at Betania er en viktig aktør i Alta.

– De har levert gode tjenester i mange år og jeg er sikker på at de blir å regne med i fremtiden også. Jeg mener at de ansatte på Betania ikke trenger å frykte for jobbene sine. Jeg synes det er lavmål av politisk ledelse å gå ut på spre denne frykten, sier Strifeldt.

– Nå kunne jo Alta kommune, før det nye EU-direktivet kommer som sier at kontrakter skal gjennom anbundsprosser, gitt Betania en langtidskontrakt. Hvorfor gjør man ikke bare det hvis dere mener at de leverer så gode tjenester?

– Vi kan godt skrive kontrakt med Betania, men det må skje innenfor lovens rammer, sier Strifeldt som er ærlig på at dette handler om muligheter for å spare penger.

– Ved å konkurranseutsette vil vi få mulighet til å sammenligne hva markedet kan tilby. Som et ansvarlig parti er vi nødt å se om det er muligheter for innsparinger, sier Frp-lederen.