Like sikkert som at russefeiringa er i gang tikker nyhetsmeldingene inn om at russ er blitt voldtatt. Altaposten har snakket med et knippe Alta-russ, som medgir at grensene tøyes når uniformene er på og alkoholen flyter.

– Det er vel det at man er påvirket av alkohol og at man tenker at man kan slippe seg mer løs, sier rødruss Therese Stenbakk, som en mulig forklaring på at russetid desverre også betyr flere voldtekter.

Grensene tøyes

Christine Pedersen sier at over 40 prosent av alle voldtekter i Norge er festrelaterte, og at kampanjen i forhold til russetida er høyst relevant.

– Er det en holdningsgreie blant gutter, at dere har en formeninga om at i russetida er sjansen større for å få seg noe og at grensene blir annerledes?

– Det er kanskje mange som tenker sånn. Det er klart grensene blir litt strukket når det kommer alkohol inn i bildet, og noen kan få de holdningene. Men det er jo det vi prøver å unngå, sier medruss Bjørn Martin Lyng.

Russeknute

Torsdag var Alta krise- og incestsenter og ungdomskontakten i Alta på videregående skole i forbindelse med Amnestys russekampanje.

– Amnestys russekampanje går ut på ta ansvar og at sex uten samtykke er voldtekt. Vi er her for å bevisstgjøre russen på det, ved å dele ut strykemerker til russedressen og klistremerker til bilene, forteller Christine Pedersen hos krisesenteret.

Sofie Bjørnå hos ungdomskontakten opplyser at svartrussen har fikset det slik at de som går med strykemerker der det står "nei er et nei", får en russeknute i lua.

– Voldtekt er ikke bra i det hele tatt, og noe vi absolutt vil forebygge. Derfor støtter vi kampanjen ved å bære logoen på buksa, sier Kathrine Johannessen.

Holdningsendring

Voldtekter i russetida begås både av medruss og av folk utenfor russemiljøet. Russeguttene Håkon Guttormsen og Jakob Hagen mener Amnesty-kampanjen bidrar til en viktig bevisstgjøring. De tror at holdningsendringer er viktig for å forebygge russevoldtektene.

– Det er veldig bra at vi står sammen om dette, og at vi har strykemerkene på klærne. Hvis alle har det på buksene tror jeg det kan bli mindre voldtekter, mener Håkon, som absolutt ikke synes det er greit å ha sex med en overstadig beruset jente som ikke klarer verken si ja eller nei.

– Jeg mener ikke det er greit, understreker han, mens Jakob sier seg enig, samtidig som han forsikrer at ingen han kjenner har slike holdninger.

Uheldige bilder

Sofie Bjørnå legger til at leie hendelser ikke bare handler om grove voldtekter.

– Tenk også over at du ikke tar bilder av kameratene dine som er fulle og legger dem ut på nett. Og dersom du som russ opplever å bli voldtatt, så ring politiet, ring krisesenteret eller kontakt oss i utekontakten. Snakk med noen. En voldtekt er like alvorlig om den skjer i russetida, som om den skjer utenfor russetida, minner hun om.

Pass på hverandre

Christine Pedersen hos krisesenteret oppfordrer russen til å ta vare på hverandre.

– Hvis man ser at det er noen som er overstadig beruset, så få dem hjem. Vær grei med hverandre og følg med!

SPRER VIKTIG BUDSKAP: Silje jakobsen og Christine Pedersen hos Alta krise- og incestsenter, prøver sammen med Sofie Bjørnå (t.h) hos Ungdomskontakten i Alta å trygge russen på at sex uten samtykke er voldtekt. Foto: Hanne Larsen