Hele 89.125 kroner kostet fangetransporten til ankesaken i Tromsø for mannen som er dømt for drapet på Helge Mannsverk. Dette er inkludert overtid, arbeidstimer, hotelldøgn, kost og ubrukte billetter på fly og hurtigrute.

Nektet å ta båt

Det ble flere stopp innom Karasjok, Kautokeino, Tromsø, Alta og Vadsø på turene opp og ned.

– Fangen hadde flyskrekk og rettssaken skulle være i Tromsø. Vi fikk tidlig beskjed om at han ikke ønsket å fly, og på bakgrunn av det organiserte vi med hurtigruta for å sende han til Tromsø fra Vadsø. Den dagen hurtigruta skulle gå, fikk vi beskjed om at han ikke ønsket å ta hurtigruta heller, og da endte vi med å måtte frakte han til Tromsø med bil, forklarer lensmann Øyvind Lorentzen til Altaposten.

Det var Politiforum som først omtalte saken.

På budsjettet, ble dette en kjedelig ekstrakostnad for lensmannen.

Totalt ble det 14 hotellovernattinger, 14 kostgodtgjørelser, ubrukte billetter og drivstoff. Polititjenestemennene brukte 65 arbeidstimer og 58 overtidstimer.

– Det er en betydelig kostnad for oss, og en utgift vi ikke klarer å budsjettere med på forhånd, sier Lorentzen til Altaposten.

La beslag på mannskap

I tillegg til utbetalingene i kroner og øre, ble kapasiteten ved Kautokeino lensmannskontor rammet.

– Det er en kjempeutfordring rent økonomisk, men i tillegg er det en utfordring knyttet til det med mannskapsbruk. I dette tilfellet er det Kautokeino lensmannskontor som har saken, og har vært de som har foretatt selve transporten. Det medførte at kontoret der ble stengt i bortimot 14 dager, i den forstand at det ikke ble tatt avhør og lignende. De var nemlig opptatt med vaktholdet i rettssaken, sier Lorentzen.

Tilbake gikk det samme vei.

– Rettsaken var et par dager i Tromsø, så var han to dager i Kautokeino, og ble transportert dit via Alta. Ettersom vi ikke har arrestforvarer i Kautokeino, var det mest hensiktsmessig å tranportere han til Alta. Det ble tur/retur Kautokeino-Alta for han under rettssaken, og dobbelt så langt for patruljen som kjørte han.

– Kan ikke velge selv

Ifølge tidligere sorenskriver i Alta, Siri Vigmostad, så kan ikke den tiltalte selv bestemme transportmiddel.

– Hvis det er slik at tiltalte virkelig hadde stor skrekk for å fly, og hadde slått seg skikkelig vrang slik at det hadde blitt ubehagelig for de andre passasjerene, hadde piloten satt flyet ned, sier hun til Politiforum.

Hun mener imidlertid at man kunne transportert tiltalte i cellen som enhver hurtigrute har, selv om tiltalte i utgangspunktet hadde motsatt seg dette.