– Helga er svært handlekraftig og meget dyktig. Hun går til en tøff oppgave, men jeg er sikker på skal noen makte den er det Helga, sier påtroppende fylkesordfører Kirsti Saxi (SV).

Ikke overrasket

Saxi har jobbet tett med Helga Pedersen i to år i posisjonen som henholdsvis fylkesvaraordfører fylkesordfører. Vadsø-kvinnen er på ingen måte overrasket over at Jens Stoltenberg har funnet Helga Pedersen som den beste til å fremme regjeringens nye fiskeripolitikk.

– Når en leser regjeringserklæringen som omhandler fiskeri ser en at det er stort samsvar mellom erklæringen og det Helga står for. Hun har jo sittet sentralt i utarbeidingen av Aps program for fiskeripolitikken. Derfor er utnevningen ingen stor overraskelse, forklarer Saxi.

Godt fornøyd

Leder i Alta Ap, Sigurd Westgaard, tilhører også de som i dag applauderer Jens Stoltenbergs valg av kvinne til å sette regjeringens fiskeripolitikk ut i livet.

– Fisk er kjempeviktig for Finnmark, og det er fint at vi nå har fått en som har kjennskap til de utfordringer vårt fylke spesielt står overfor i fiskeripolitikken. Samtidig er det bra for Finnmark at vi har en kanal rett inn i regjeringen, mener Westgaard.

Leveringsbetingelser

Han forventer at Pedersen makter å legge om systemet slik at konsesjoner vil bli knyttet tettere opp til områder – og ikke til privatpersoner eller private bedrifter.

– Helga har reagert sterkt på at leveringsforpliktelser ikke har blitt overholdt. Nå får hun muligheten til å gjøre noe med både dette og få på plass et system med regionale kvoter, fastholder Westgaard.

Klarer jobben

Lederen i Alta Ap innrømmer imidlertid at det også kan koste Finnmark dyrt. Han peker på at Finnmark mister en dyktig fylkesordfører.

– Tviler du på at Kirsti Saxi kan klare jobben?

– Jeg håper ho gjør det. Det blir spesielt med en fylkesordfører som ikke tilhørerer det største posisjonspartiet. Jeg håper imidlertid at samarbeidet vil fungere selv med Saxi på toppen. Samarbeidet må fungere om det skal gå bra, mener Ap-lederen i Alta.

Ikke redd

Selv medgir Saxi at hun har fått med seg skepsisen knyttet opp mot om hun vil makte jobben som fylkesordfører.

– Det er ikke grunnlag for å være bekymret. Min jobb blir å fortsette på samme kurs som Helga har styrt fylkeskommunen. Fortsatt vil fylkestinget bestemme, konstaterer Saxi før hun legger til:

– Vi står overfor store oppgaver, blant annet for å hindre fraflytting og sikre at Finnmark forblir en selvstendig region.