– Har vi mistet helt grepet på ungdomsmiljøet i Alta, når ungdommen kan sitte et steinkast unna politistasjonen og røyke hasj fra en hjemmelaget pipe, spør en av Altapostens lesere som har sendt inn bildet du ser over.

Bildet er tatt i trappen opp til parkeringsplassen på taket til Amfi, hvor ungdom ofte henger, påpeker tipseren.

Leseren, som ikke ønsker navnet sitt i avisa, mener at det er på tide at noe gjøres, og viser i tillegg til at det ligger brukerutstyr helt åpenlyst, uvettig kjøring med moped, fyll og spetakkel. En av konsekvensene har blitt at Alta kommune måtte fjerne benkene ved Nordlysbadet, da det hadde blitt en samlingsplass for ukultur i sentrum.

– Viktig å ikke stigmatisere

Leder ved Ungdommens hus i Alta, Kaja Kristensen, jobber tett på mange av ungdommene i Alta. Hennes første reaksjon på et slikt utspill, er at det er viktig å ikke stigmatisere en gruppe som jobber for å passe inn i «A4-ramma».

– Dagens ungdom er til enhver tid et begrep som blir brukt med negativ ladning. Det har alltid eksistert en «ungdomsproblematikk». Den er vi heller ikke skånet for i Alta.

– Men det jeg ser gjennom min jobb, er at 97 prosent av ungdommen i Alta er ekstremt velfungerende og veltilpasset. Det er ofte sammensatte problemstillinger i unge mennesker sitt liv, så min påstand er at det ikke er ute av kontroll på noen måte, sier Kristensen og viser til Ungdata-undersøkelsen.

– Den viser at bruken av rus, alkohol og nikotin har vært nedadgående lenge – nå ligger vi ganske flatt. Det gjelder ikke bare Alta, men hele landet. Samtidig gjøre det at de som ikke tilpasser seg blir ekstra synlige, sier hun.

Huset-leder Kaja Kristensen. Foto: Hanne Larsen

Nulltoleranse

– Hva er ditt syn på narkotika?

– Narkotikabruk er alvorlig uansett om det er unge eller voksne som gjør dette. På Huset har vi nulltoleranse og dersom vi har mistanke om at noen ruser seg, tipser vi politiet. På den måten kan man få gjort noe tidlig og få tatt en bekymringssamtale. Vi kan også ta kontakt med foreldre og barnevern. Vi samarbeider med de instansene som blir naturlig rundt den aktuelle ungdommen. Vi følger godt med, forsikrer Kristensen.

– Ikke mistet kontrollen

Regionlensmann Svein Tore Nilsen i Alta sier at det er viktig å ha i bakhodet at det finnes flere typer ungdomsmiljøer som idrett, kultur, data – men også de som begår ulovligheter.

Lensmann Svein Tore Nilsen. Foto: Arkiv

– Jeg våger å påstå at sistnevnte kategori er i mindretall, men de gjør mye av seg og det er de som oftest ender opp med omtale i media. Etter 30 år i Alta, så vil jeg påstå at majoriteten av ungdommene her er som ungdommen ellers i landet.

– Men i Finnmarkssammenheng er det kanskje en vesentlig forskjell, vi har en ung befolkning - som da også gjør mere av seg, sier Nilsen.

– Kjenner du deg igjen i utsagnet om at samfunnet som helhet har mistet grepet om ungdommene?

– Jeg føler ikke at vi har mistet grepet på ungdomsmiljøet, eller for den saks skyld mistet grepet om noe som helst. Jeg sier ikke at vi ikke kan gjøre mer, for eksempel i forhold til forebyggende tiltak, men ut fra ressurssituasjonen er det ikke mulig. Vi har såpass mange andre oppgaver vi er forpliktet til å gjøre. Med de ressursene vi har tilgjengelig er det ikke mulig å gjøre alt vi ønsker.

Men det skal det bli en endring på, ifølge lensmannen.

– Vi håper og tror at vi skal klare å endre på dette i nær framtid, sier han.

Gode holdninger

At politiet, skole, og andre skal ta tak i «problemene» mener lensmannen er bare en del av oppdraget. Gode holdninger skapes først og fremst i hjemmet.

– Den påvirkningen vi bidrar med hjemme i forhold til normal folkeskikk. Hvem man omgås med og hvor man ferdes burde også bli et større tema hjemme, enn hva det er i dag. Hjelpeapparatet, i form av politi, barnevern og andre, kan komme inn, men det er ikke slik at man skal overlate alt til det offentlige, poengterer lensmannen.

Han legger til at politiet for øvrig setter pris på at publikum melder inn tilfeller, hvor det blir funnet brukerutstyr eller hvor det er mistanke om narkotikabruk.