På jomfruelig land skal maskiner snart i gang med å spa opp leira og legge på et bærende lag med pukk og grus. Store deler av skogen mellom katedralen og E6 skal bli ny parkeringsplass for langtidsparkerende personbiler – og erstatte parkeringsplassen som forsvinner bak helsesenteret.

– Den blir bare midlertidig, men vi vet ikke hvor lenge den skal være i bruk, sier avdelingsleder Trond Einar Uglebakken på kommunalteknikk.

Han gir Rambøll oppdraget med å lede arbeidet med å gjennomføre prosjektet, der rundt 5000 kvm av det som en gang ble kalt «hotellskogen» skal omgjøres til 193 parkeringsplasser.

Mest langtidsparkering

Den nye parkeringsplassen må bygges så fort som mulig, for 1. mai stenger den store parkeringsplassen bak helsesenteret, der det er plass til 300 biler. De som parkerer der på langtidsparkering vil da ikke ha noe alternnativ i Alta sentrum.

FORSVINNER: Her skal omsorgssenteret bygges. Fra 1. mai stenger derfor parkeringsplassene bak Alta helsesenter. Foto: Vidar Kristensen

– Vi håper å åpne en ny, midlertidig parkeringsplass foran helsesenteret med 40 plasser ganske raskt. Den vil ta unna noe, men på langt nær alt. Det er derfor vi nå setter fart på den store parkeringsplassen lenger vest i sentrum, der det blir nesten 200 plasser, sier Uglebakken.

Ifølge parkeringssjef Jon-Vegar Nilsen blir hovedvekten av plasser på nyparkeringen reservert langtidsparkering, altså for ansatte i Alta sentrum. Korttidsparkering så langt unna fasilitetene i sentrum er neppe god butikk.

Ser på nytt areal

– Når det er sagt så ligger det an til at en stor del av de 40 nye plassene foran helsesenteret blir korttidsplasser, for besøkende til legevakta og andre tjenester på helsesenteret. Vi vil da fortsatt være 60-70 plasser i manko etter stengingen av parkeringsplassen bak helsesenteret, men det jobbes med en løsning for dette, sier Nilsen.

Johan Fredrik Nilsen, fagleder for investeringsprosjekter, bekrefter at han jobber med en løsning som skal føre til at man ikke mister parkeringskapasitet i de to-tre årene byggingen av nærsykehuset og omsorgssenteret er i gang.

– Vi er i dialog om et areal som kan være interessant som parkeringsareal, men jeg vil ikke si noe mer før vi har en eventuell avtale på plass, sier Nilsen.

– Kan dette arealet tas i bruk før stengingen 1. mai?

– Ja, vi regner med en avklaring lenge før det.

Venter på nytt hus

Opprettholdelsen av et like godt tilbud som i dag varer bare fram til Amfi stikker spaden i jorda. Da ryker P3, mellom Byhagen og Amfi. Da er det midlertidig farvel til 200 plasser, som i stor grad kommer tilbake igjen når parkeringskjelleren under Amfi-utvidelsen er ferdigstilt.

– Det er riktig, når Amfi starter byggingen blir vi i manko i forhold til i dag, bekrefter Jon-Vegar Nilsen.

Den nye storparkeringen i den vestlige randsonen av Alta sentrum skal opparbeides som om den er permanent, det vil si med asfalt og belysning.

– Dette er jo tross alt i sentrum, så det må se ordentlig ut. Vi vet jo heller ikke hvor lenge den vil være i bruk, sier Uglebakken.

Begrepet «midlertidig permanent» inneholder en åpenbar selvmotsigelse, men brukes gjerne om tiltak som annonseres som midlertidige, men ender opp som permanente. Den nye parkeringsplassen ligger an til å havne i denne kategorien.

– Parkeringsplassen skal etter hvert erstattes av et nytt parkeringshus, mellom Scandic og E6, men det er usikkert når dette kan få byggestart, sier parkeringsleder Nilsen.