Bakgrunnen er innlegget Høyres ordfører Steinar Halvorsen holdt for Stortingets kommunalkomité på Hurtigruten sist onsdag. Torsdag ble et referat fra Halvorsens innlegg lest opp fra kommunestyret, slik en av komitémedlemmene hadde oppfattet det.

«Jeg har ALDRI møtt en ordfører med så liten tiltro til sitt kommunestyre. Jeg har ALDRI møtt en ordfører med null respekt for sine velgere!», heter det i referatet som ble lest opp i kommunestyret av Senterpartiets Fabrice Caline .

– Jeg kjenner meg over hodet ikke igjen i referatet og hva jeg skal ha fortalt stortingsrepresentantene på Hurtigruten. Det jeg sa var verken illojalt mot velgere eller kommunestyre, men tvert om understreket jeg hva som var både flertallet i folket og kommunestyrets vedtak, sier ordfører Halvorsen til Altaposten.

Ba om tvang

Ifølge representanten i komiteen, som ikke har navngitt,r, skal Halvorsen sjokkert med å si følgende:

«Jeg håper fylkesmannen gjør jobben sin og sørger for at vi blir tvangssammenslått. Hvis ikke det skjer håper jeg dere på Stortinget har vett til å tvangssammenslå Loppa og Alta til våren. Det er eneste redningen for Loppa når kommunestyret ikke er seg sitt ansvar bevisst».

Representanten bak referatet fra Halvorsens innlegg gjør det klart at han ikke kan hevde ordrett gjengivelse, men gjenforteller slik representanten oppfattet det. Vedkommende hevder at  noe han også andre i komiteen reagerte like sterkt som vedkommende har gjort.

Politikk

Halvorsen verifiserer hovedpunktene i referatet, men slår fast at gjengivelsene er tatt ut i sin sammenheng.

– Dette er et politisk bakholdsangrep, og jeg er ikke overrasket over hva Senterpartiet får seg til. Jeg er rimelig sikker på det er Senterparti-politiker som står bak referatet. Husker vi tilbake til tiden før folkeavstemningen ble et informasjonsmøte/folkemøte i Bergsfjord fullstendig ødelagt at nei-folket som ikke hadde respekt for dette som en en del av den demokratiske prosessen.

– Er du illojal mot folk og kommunestyret?

– Nei, selvfølgelig er jeg ikke det. Jeg åpnet med å informere om nei-flertallet til sammenslåing i både folkeavstemning og i kommunestyret. Fylkesmannen har åpnet for ny behandling, men jeg har holdt fast ved at både folk og kommunestyre har sagt sitt, og at det ikke er aktuelt med en omkamp.

– Men du har bedt om at både Fylkesmannen og Stortinget sørger for at Alta og Loppa blir slått sammen selv om du ikke har støtte for dette?

– Det er noe jeg personlig mener, men har klart og tydelig fått fram hva et stort  flertall av folk og kommunestyre mener i saken.

Politisk etterspill

Saken døde ut etter at referatet var lest opp i kommunestyret. Ordfører Steinar Halvorsen ser heller ingen grunn til at det skal bli noen flere episoder ut av saken. Det er ikke varaordfører Stein Thomassen (Ap) fornøyd med.

– Kommunestyret kan ikke leve med at vi har en ordfører som jobber i stikk motsatt retning av kommunestyret. Min vurdering er at dette er illojal opptreden når Halvorsen reiser for å representere Loppa i møte med sentrale politikere, og ender opp med å markedsføre sine personlige meninger som er det stikk motsatte av folkets og det politisk flertallet, sier varaordføreren.

Han hevder å ikke være alene om en slik oppfatning, verken i sitt eget parti eller det politiske miljøet i Loppa.

– Derfor kan ikke denne saken være avsluttet, sier Thomassen som tilhører nei-flertallet i kommunen.

Klarer seg alene

Han er helt uenig med Halvorsen om at det ikke er liv laga for Loppa som selvstendig kommune. Thomassen viser til at kommunen de fem siste årene har toppet kommunebarometeret i Finnmark når det gjelder kvalitet på tjenestetilbud til innbyggerne.

– Det er et godt grunnlag, og får vi politikere som har tro på og vil satse for å skape bolyst og utvikling i Loppa vil vi klare oss godt alene. Utfordringer har vi, men nå gjelder det å sikre et stabilt folketall på over 1000 innbyggere, sier Stein Thomassen.

Vi gjengir her referatet fra Loppa-ordfører Halvorsens innlegg for kommunalkomiteen. Vi har ikke klart å finne kilden, men i og med at referatet ble lest opp i kommunestyret vil vi offentliggjøre det i sin helhet. For øvrig er dette sammensetningen i kommunalkomiteen:

Leder: Njåstad, Helge André  (FrP)

Første nestleder:  Pedersen, Helga  (A)

Andre nestleder:  Andersen, Karin  (SV)

Medlemmer:   Bøhler, Jan (A),  Greni, Heidi  (Sp), Håheim, Stine Renate  (A), Jenssen, Frank J (H ) , Kapur, Mudassar  (H), Keshvari, Mazyar (Møter fast for Jensen, Siv)  (FrP). Lauvås, Stein Erik (A) , Lødemel, Bjørn  (H),  Schou, Ingjerd  (H),  Skjelstad, André N.  (V), Sund, Eirin  (A), Toskedal, Geir Sigbjørn  (KrF).

Her kan du lese referatet i sin helhet:

Kommunalkomiteen har vært på fylkestur i Finnmark

 Møter på Hurtigruten, tema i dag var kommunereform.

 Sistemann ut Steinar Halvorsen (H), Loppa

 Er mildt sagt sjokkert etter innlegget.

 Startet med å si at han har gått fra nei til ja( det er i og for seg ikke oppsiktsvekkende)

 Hvis jeg ikke husker feil var det et stort neiflertall i folke avstemminga og 2/3 nei i kommunestyret, stemmer det?

 Vi fikk følgende beskjed( ikke ordrett, men det jeg oppfatte, og flere i komiteen var like overrasket)

- vi klarer ikke å levere tilfredstillende tjenester, vi MÅ slå oss sammen med Alta

 - all utredning viser at Loppa ikke er liv laga

- om vi blir 200 flere monner det ingen ting, vi vil fortsatt levere alt for dårlige tjenester

- vi har ikke klart å formidlet dette budskapet godt nok til våre innbyggere

- jeg aksepterer ikke at jeg skal få dårligere tjenester enn folk i nabokommunen i åra fremover bare fordi innbyggerne har sagt nei i folkeavstemming . Innbyggerne har basert sitt valg på følelser, ikke fakta. Han var derfor skuffet over at kommunestyret ikke gjorde jobben sin og sa ja på tross av rådet fra innbyggerne.( for mye føleri)

 Og til slutt: jeg håper fylkesmannen gjør jobben sin og sørger for at vi blir tvangssammenslått. Hvis ikke det skjer håper jeg dere på stortinget har vett til å tvangssammenslå Loppa og Alta til våren. Det er eneste redningen for Loppa når kommunestyret ikke er seg sitt ansvar bevist!

 Jeg har ALDRI møtt en ordfører med så liten tiltro til sitt kommunestyre.

 Jeg har ALDRI møtt en ordfører med null respekt for sine velgere !

 Han gjentok samme budskapet minst 2 ganger og bekreftet det etter spørsmål fra meg.

 Jeg har aldri møtt en ordfører som ber om å bli overstyrt av staten og som uttrykker full mistillit til eget kommunestyre. Det var i tillegg formidlet med en arroganse jeg aldri har sett maken til.

Vet innbyggerne og kommunestyret  hvordan deres egen ordfører omtaler dem til en stortingskomite?? Hvis jeg ikke husker feil innledet han med at han ble valgt til ordfører med støtte fra Ap og Sp, stemmer det?

 Hva viser innbyggerundersøkelsen? Er innbyggerne i Loppa mye mer misfornøyd enn ander finnmarkinger? Jeg ble nesten helt satt ut. Et annet medlem i komiteen hadde snakket med han i etterkant og sagt rett ut at hun aldri hadde opplevd en slik arrogant holdning til egne innbyggere.

 Dette burde lokale media bli informert om.