– Jeg har alltid tenkt på skredfaren, men etter ulykken for tre år siden er jeg blitt enda mer oppmerksom på det. Men det er ufattelig synd at det må en tragisk ulykke til for at folk skal skjønne alvoret, sier 25 år gamle Vebjørn Olsen, som fra torsdag til lørdag denne uka holder skredkurs i Alta og Loppa.

– Trodde det ikke

Olsen husker med gru den fatale aprildagen for tre år siden, da 21 år gamle Christoffer Kleven fra Alta, mistet livet i et skred.

– Jeg husker det som om det var i går. Jeg var på jobb på oppdrettsanlegget og hadde fått forespørsel fra noen kamerater litt tidligere om jeg var på jobb eller hadde fri. Det var nemlig en hel gjeng som skulle til Kviby og kjøre scooter. Mens jeg satt der og fòra fisk, så jeg en oppdatering på altaposten.no om at det var gått ras i Kviby. Det var bilde av ambulanse, helikopter og redningsmannskaper, forteller Olsen og legger til:

Ferske spor

Skredfaren er for øyeblikket betydelig i Vest-Finnmark og vaktleder i snøskredvarslinga Varsom.no, Tommy Skårholen, sa tirsdag til Radio Alta at forholdene er livsfarlige flere steder.

– Det er så stor snøskredfare at selv de mest erfarne er nødt til å ta store hensyn. Det som i går var en sikker plass kan i dag være livsfarlig, uttalte han til lokalradioen.

Vebjørn Olsen blir rett og slett forbannet når han opplever at folk gir blaffen i varslene.

– Jeg var i Kviby i helga og da så jeg scooterspor i nøyaktige det samme området hvor raset gikk. Og det når det var sendt ut skredvarsel i området. Jeg skjønner at det er gøy å kjøre, det synes jeg også, men man er ikke nødt å oppsøke livsfarlige situasjoner, mener 25-åringen.

– Har ungdommene lært av dødsulykken eller tror noen forstatt at de er udødelige?

– Det er ikke det at jeg vil at folk skal slutte å kjøre, men man må vite hvor farene er, sier Vebjørn.

Fikk skjelven

Selv bruker han hyppig appene Varsom og Bratt. To nyttige verktøy for varsling av skred.

– I tillegg har jeg og kameratene mine alltid med oss skredsøker, søkestang og spade. Man vet aldri når uhellet er ute, sier Vebjørn, som for kort tid siden var med på å fjernutløse et skred.

SKREMT: Vebjørn Olsen og kameratene hans fjernutløste et skred for kort tid siden. – Kreftene var enorme, konstaterer 25-åringen. Foto: Privat

– Jeg har aldri vært så skjelven i hele mitt liv. Vi kjørte i et område og kjente flere ganger at snøen sakk sammen under oss. Da vi stoppet skjedde det samme. Da jeg så meg tilbake så jeg at hele fjellsida løsnet cirka femti meter bak oss.

Vebjørn og kompisene var sikre på at alt var falt ut da de vågde seg bort for å se.

– Det var enorme snø, ja isblokker. De fleste på høyde med meg sjøl. Når man så på de trærne så skjønner man hvilke krefter som er i sving. Det er ikke vanskelig å skjønne at i møte med noe slikt er man sjanseløs, sier han.

Kjente navn

Torsdag til lørdag blir det kurs og for å øke interessen har Olsen hentet opp storkanonen innen snøscooterkjøring, Bret Rasmussen fra USA. Det første kurset starter torsdag klokka 18.00 med en teoretisk del. Fredag bærer det avgårde til Loppa, hvor kursarrangør Olsen har fått dispensasjon til å bruke fjellene i kursøyemed. Fredag og lørdag blir nøayktig samme opplegg. Teori fredag kveld og praktisk del lørdag.

– Alle må disponere egen scooter, sier Olsen, som forteller om mange ledige plasser på torsdag og fredag, men nær fullt på fredag og lørdag.