– Guttene har spurt meg i flere år om jeg kan ordne jobb til dem. Men når de ikke kan norsk, så er det vanskelig, sier Gunvor Kjelsberg.

Hun har nå startet en Spleis, «Hjelp Petronel og Ionel til å lære norsk».

Gjennom Romaniahjelpen har hun i årevis samlet inn og reist til Romania. Derfor har det blitt naturlig å også knytte kontakt med Petronel Balau og Ionel Memedani som bor i Alta. Hun vasker for eksempel klærne deres, og selger ting de lager.

En annen rumener i Alta som snakker norsk og er i jobb, har også oppfordret dem til å lære seg norsk.

– De har jo innsett det selv også, men det har ikke vært så lett for dem å ordne det sjøl, forteller Kjelsberg.

Gunvor Kjelsberg har startet spleisen for skolepenger til Petronel og Ionel. Målet er at de skal lære seg nok norsk til å skaffe seg jobb. (Arkivfoto) Foto: Jarl Inge Roxrud

– Alta-samfunnet bryr seg

Begge er i 40-årene og har vært i Alta i henholdsvis åtte og fem år. Ofte får de mat fra Alta matstasjon, der Anna Maria Gabourel jobber. Hun har trukket i noen tråder, og har vært i kontakt med Alta Integrerings- og Kompetansesenter.

Både Petronel og Ionel har som rumenske borgere oppholdstillatelse i Schengen-området. Det betyr at de kan være i Norge så lenge de klarer seg. Om de kan få seg jobb, så kan de også jobbe. Men om de kan norsk, har de så mye bedre muligheter til å få jobb.

Kjelsberg forteller at Alta-samfunnet tar godt imot dem, og at de også har fått hjelp fra Alta kommune, og helsevesenet. For eksempel har de fått vaksiner, sponset av kommunen, time hos lege, og Petronel har også hatt et sykehusopphold i Hammerfest.

– Så Alta-samfunnet bryr seg om dem, men ellers får de ingen økonomisk hjelp, forteller hun.

Petronel lager små hus av ispinner og trebiter. Noen har han gitt bort, ordføreren i Alta har blant annet fått ett. Foto: Freddy Ludvik Larsen

Fått skoleplass på AIK

– Anna Maria har klart å ordne plass til dem på norskkurs på AIK. Men det er bare det, at det koster 18.000 kroner per person, forteller hun.

– Hvorfor er det så dyrt?

– Jeg vet ikke, det er nok lønn til lærere. Det er det det koster, sier hun.

Dermed har Kjelsberg startet en Spleis for Petronel og Ionel. Hun har lagt litt på summen, så de også skal ha litt ekstra til gass og lignende, mens de går på kurset.

– Kurset varer jo fra august til desember. Og mens de går på kurs, kan de jo ikke stå og selge magasinene. Mat kan de få på matstasjonen, men de trenger også gass til vogna, og toalettartikler, forteller Kjelsberg.

Med hjerte for Romania

– Hvorfor engasjerer du deg sånn for å hjelpe akkurat disse to?

– Jo, det gjør jeg. Fordi de blir jo hundset med. Men de er ydmyke og snille. Romania har blitt et hjertebarn for oss. Jeg ser hvordan de blir behandlet og at de kan få det bedre om de er her i Norge, sier hun.

For Kjelsberg har holdt på med hjelp til Romania siden 1990, og når hun og Bernt Berg reiser nedover i august, blir det den 19. turen. Da skal hun blant annet ordne ny bil til barnehjemmene, så de kan frakte mat og utstyr imellom dem.

– Jeg har jo en bruktbutikk oppe i Eiby også, som folk gjerne må stikke innom. Alt som kommer inn går til Romaniahjelpen, sier hun.

  • Spleisen ble startet fredag morgen, og etter bare fem timer var det kommet inn mer enn 4.000 kroner.

Petronel Balau har blitt intervjuet av Altaposten flere ganger. Dette er fra 2020. Foto: Freddy Ludvik Larsen