Å arrangere bilcross i Finnmark den siste helga i juli er ikke verdens enkleste oppgave. Men entusiastene i Alta motorsportklubb har bestemt seg for å ta utfordringen, og da blir det som regel et vellykket arrangement.

Har levert på hjemmebane

«Juliræsern», som arrangøren har valgt å kalle årets bilcrossløp på Kvenvikmoen motorpark, går av stabelen førstkommende helg.

– Hvor mange kjørere som stiller til start har vi faktisk ikke peiling på. Det er mange som har sagt at de skal komme, men akkurat hvor mange som faktisk melder seg på vet vi ikke før nærmere helga. Målet er å ha minst 50 kjørere på startstreken i dette løpet, forteller Mika Hætta, som har kjørt meget bra i de to løpene som har blitt kjørt på Kvenvikmoen etter at den nye bilcrossbanen ble tatt i bruk.

– Jeg har vunnet dameklassen to år på rad, og er veldig giret på å sikre seier nummer tre. Det har vært en tung sesong med mye motgang, og nå skrur vi for harde livet for å kunne stille til start på Kvenvikmoen. Jeg er faktisk ikke hundre prosent sikker på om vi vil klare å få denne bilen kjørbar i tide. Men jeg må jo forsvare tittelen, så vi prøver så godt vi kan, smiler Hætta.

Resultatløs jakt på deler

I år har hun og faren Jostein konkurrert i en Nissan Almera GTI. Vel, konkurrert er kanskje å ta litt hardt i. Duoen har brukt mye mer tid på å fikse og reparere enn de faktisk har sittet bak rattet. De har fortsatt til gode å fullføre et løp denne sesongen.

– Det har vært en frustrerende tid. Jeg tipper at vi har kjørt kanskje fem runder til sammen. Det er vanlig å kjøre rundt 20 runder på én enkelt konkurransehelg, så det sier en del om hvor mye vi har slitt i år, forteller hun.

– Det største problemet vi har hatt er å finne en ny drivaksling til bilen. Dette er noe som vanligvis er en enkel oppgave, men vi har ikke klart å oppdrive en eneste en. Vi har sjekket med opphuggere i Norge, Sverige, Finland og Danmark uten hell. Jeg har også lett mye på nettet. Det er ingen som har en som passer vår bil.

Fikk plutselig start

Det som kan bli redningen for duoen er deres gamle Alfa Romeo, som plutselig våknet til liv.

– Den hadde ikke startet på to år, men da alt gikk i stå med Almera-en gjorde jeg et siste, desperat forsøk. Sekunder senere hadde jeg start på bilen. Vi skjønte ingenting, ler Hætta, som innrømmer at dette er en sliten, rusten og fæl bil som har fått mye juling opp gjennom årene. Kanskje bestemmer Hætta-familien seg for å hente en «ny» bil i løpet av sommeren.

– Vi har bestemt oss for å delta i Mesterskap nord, som kjøres i Bardu 8.- og 9. september. Da kan det hende at vi stiller til start i en annen bil. Vi må nesten se det litt an de kommende ukene, sier Mika, som håper å se mange altaværinger på Kvenvikmoen til helga.

– I tillegg til så bilcrossløp blir det mulighet for å kjøre gokart for de fremmøtte. Når vi er ferdig kan man leie en gokart og kjøre på banen som vi bruker. Det er noe jeg absolutt vil anbefale folk å prøve, avslutter hun.