Leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm kan fortelle at telefonen hans gikk varm torsdag kveld, etter en rekke uheldige utspill fra Hammerfest mot Alta. Nå varsler han en intern oppvask i partiet.

Runde på kammerset

Fylkesråd Grethe Ernø Johansen kan vente seg å bli kalt inn på teppet etter at hun har uttalt at fremtidens storflyplass i fylket vil komme til å ligge på Banak.

- Hun må slutte å uttale seg som privatpraktiserende politiker, hun må følge vedtak fra Finnmark Ap, og der er det vedtak på at vi skal ha to storflyplasser i Finnmark, i Alta og Kirkenes. Vi skal ta oss en runde på kammerset med Johansen, varsler Karlstrøm.

Må få ryddet opp

Han understreker at dette utspillet ikke er grunnlaget Ernø Johansen har å jobbe med i sitt virke som fylkesråd.

- At hun går og uttaler seg på denne måten, slik kan vi rett og slett ikke ha det. Hun må følge med i timen, og dette skal vi få ryddet opp i, fastholder han.

Også Hammerfest Ap får en henvendelse fra Alta den nærmeste tiden. Ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) har de siste dagene kommet med en rekke negative kommentarer mot Alta.

Først var det flytting av NRKs hovedkontor Hammerfest-ordføreren var svært lunken til. Til statskanalen uttrykte han bekymring for å ta fra Øst-Finnmark.

Kontakter Hammerfest

Og Alf E. var ikke ferdig. I kjølvannet av vedtaket om fusjon mellom Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø, er Hammerfest-ordføreren ute i fredagens utgave av Finnmark Dagblad. Han uttaler at han er «forbauset» over at kun Alta og Kirkenes trekkes frem som etableringssteder for et ingeniørstudie.

- I tillegg til at det er Hammerfest som har jobbene til de som går gjennom utdanningen, har byen også andre kvaliteter en slik utdanningsretning kan dra store fordeler av, sier han til FD.

Jakobsen slår videre fast at «ingen by i fylket er mer egnet» for ingeniørstudiet.

- Vi skal kontakte Hammerfest Ap og høre hva de egentlig mener etter ordførerens utspill de siste dagene. Inntrykket som står igjen er at han ikke ønsker Alta vel, og vi vil vite om det er tilfelle, sier Karlstrøm.

Inviterte til samarbeid

Ap-lederen forklarer at man har invitert til samarbeid over fjellet, men at utspill som de som har kommet fra Alf E. ikke er med på å styrke dette.

- Når man ser på ingeniørutdanningen, så har man i Hammerfest vært mot fusjon, mens Alta Ap har jobbet for, men med visse krav. Når det så ser ut til å bli en realitet, så er man ute og skal haie til seg studieplasser. Det som også er verdt å peke på her, er at man i Alta har 20 plasser på ingeniørstudiet innefor bygg- og anlegg. Dermed blir utspillet fra Hammerfest-ordføreren om at studieplassene må være der jobbene er, helt feil. Jobbene er i Alta, fastslår Karlstrøm.

– Vil ikke ha krig

Lederen i Hammerfest Ap synes ikke ordføreren hans er negativt innstilt mot Alta.

Håvard Hargaut-Jensen vil ikke kommentere de siste dagers uttalelser i media fra Ap-politikere i Hammerfest, verken fylkesråd Grete Ernø Johansens flyplass-uttalelser eller Alf E. Jacobsens kommentarer om ingeniørstudium og NRK.

- Man kunne sikkert nevnt fem saker til, men jeg vil ikke kommentere dette, det kan bli vinklet slik at jeg bidrar til krigføring mellom Alta og Hammerfest, og det ønsker jeg ikke, sier Ap-leder Hargaut-Jensen.

Han forklarer at Hammerfest Ap for noen måneder siden fikk invitasjon til et møte med Alta Ap for å snakke om saker, og håper dette kan bli fruktbart.

- Hvorfor kan ikke Alf E. Jacobsen klare å glede seg over det som kommer til Alta, som for eksempel med NRK-flyttingen?

- Det er ikke mitt inntrykk at ordføreren ikke kan glede seg over at det går bra med Alta, men det er klart at i enkeltsaker som berører egen hjemplass, argumenterer man for sin sak, svarer han.

- Men NRK-flyttingen berørte jo på ingen måte Hammerfest?

- Nå er vårt standpunkt at vi får holde møtet med Alta Ap i stedet for å rote opp og skape konflikt, sier Hargaut-Jensen.

FÅR TELEFON FRA ALTA: Alf E. Jacobsen kan regne med refs fra Nordlysbyen for sine uttalelser mot Alta. Foto: Tom Skoglund