Alta kommune har levert høringssvar på omorganiseringen. Høringsuttalelsen som er undertegnet ordfører Monica Nielsen avviser den smale modellen hvor fakultetene sentraliseres til Tromsø.

«Campus i Alta har vist at en organisering med både eget fakultet, samt fagområder med organisering tilknyttet andre campus kan gi en god utvikling som nevnt innledningsvis. I forhold til rapport om faglig organisering vurderer Alta kommune likevel en bredere modell som mest hensiktsmessig for de fag som er tilknyttet Campus i Alta. Det er en fare for at jo smalere modell, jo mer usynlig blir fagområdene som er viktig for kompetansemiljøet tilknyttet campus utenfor Tromsø. Dersom dette kan gjøres på andre måter, må det synliggjøres i større grad i det videre arbeidet», heter det i høringssvaret fra Alta kommune.

Videre vises det til at Alta kommune har forståelse for at UiT har behov for å vurdere organisering, ettersom flere fusjonsprosesser nå er gjennomført, og ser det som positivt at dette skjer i åpenhet og samspill med vertskommuner og regionen. Samtidig forutsetter Alta kommune at UiT i nevnte fusjonsprosesser har gjennomført grundige analyser både av faglige og administrative konsekvenser knyttet til selve fusjonene. På denne bakgrunn vil kommunen derfor anbefale å gi etablert struktur noe mer tid til å få «satt seg», før man vurderer endringer.

Positiv fusjon

Alta-ordføreren skriver i  kommunens innspill at fusjonsprosessen som angikk Alta har vært bra, og kommunen har ikke endret det grunnleggende synet i forhold til dette:

«Fusjonen har vært positiv for aktiviteten på Campus i Alta, både i forhold til antall studenter registrert, antall faglig ansatte, økt kompetanse, FoU og ikke minst i økning i antall stipendiater tilknyttet Campus. Samlet sett vurderes dette å være svært viktig for kvaliteten til institusjonen. Videre vurderes det som særlig viktig å ikke fragmentere UiT ytterligere, men å sørge for at Harstad, Narvik og Alta bygges opp som robuste campus, i tillegg til Tromsø.»

Avgjørelsesmyndighet lokalt

For Alta kommune er det imidlertid viktig at den stedlige kontroll og beslutningsmyndighet knyttet til faglig utvikling ikke endres vesentlig eller svekkes i forhold til dagens situasjon.

«En struktur i samspill med ledelsen i Tromsø, vurderes som en viktig faktor for den positive utviklingen som har funnet sted. Det vil si at «ledernivå 2» må være tilknyttet Campus. En organisering uten dette vil sannsynligvis medføre en sentralisering av faglig beslutningsmyndighet og makt, og dermed en svekkelse av campusene utenfor Tromsø», understrekes det også i høringsuttalelsen.