Stortingsrepresentantene Marianne Haukland (H) og Bengt Rune Strifeldt (Frp)  mener dette gir en gylden anledning til å gjenopprette sykepleierutdanningen ved Campus Alta, hvis alle gode krefter går sammen. Da må det øremerkes penger til UiT for 25-30 plasser.

HÅPER PÅ TRYKK: Bengt Rune Strifeldt og Marianne Haukland mener revidert nasjonalbudsjett gir håp for sykepleierutdanni ng i Alta, Foto: Arkiv

– Behovet for sykepleiere i nord tilsier at det bør være gode muligheter for et slikt tilbud i Alta, mener duoen, og henviser til de gode erfaringene for den desentraliserte utdanningen for noen år tilbake. Siden den tid har behovet økt dramatisk, i så stor grad at institusjonene kjemper om fagpersonell. Det er bebudet stor sykepleiermangel i Alta-regionen.

Haukland og Strifeldt hevder at det skal være mulig å etablere et tilbud i 2018.

– Pengene bevilges nå og det er ingenting i veien for å etablere tilbudet allerede til høsten, fordi det er nok søkere til å fylle plassene. Dersom UIT Alta klarer å få på plass det praktiske skal dette gå bra, mener de.

– Kanskje det er mer realistisk i 2019, men rammene i revidert nasjonalbudsjett gir et mulighetsrom, sier Strifeldt.

Marianne Haukland håper på rask reaksjon.

– Signalet fra Universitetet var at en etablering skulle gå greit, hvis finansieringen kom på plass. Da må målsettingen være å etablere tilbudet raskest mulig, med tanke på det prekære behovet, sier Haukland. Det tar nemlig noen år før etablering av studieplasser gir utdannet fagpersonell.

Det krever imidlertid at man når fram med budskapet politisk.

– Vi har allerede spilt dette inn for Svein Iversen som sitter i sentralstyret i KrF, partiet som har gjort en god jobb for flere plasser. Det er viktig at budskapet i nord blir kommunisert til de ulike partiene, sier de to, som allerede har fått forståelse for behovet for nye studieplasser for sykepleierutdanning i Alta for Kent Gudmundsen (H) og Roy Steffensen (Frp) i stortingskomiteen som behandler saken.