– Det er en utrolig god følelse. Og det er så spennende, sier Ellen Helander, som er styreleder og primus motor for den nye Montessoriskolen i Kåfjord.

Kommunestyret vedtok å legge ned skolen fra høsten 2017. Og siden da har det vært tomme lokaler. Bare deler av bygget er i bruk av Haldde SFO. Fra august skal bygget fylles opp igjen, og allerede er det kommet en del søknader og henvendelser.

–  Vi forventer en bra søkermasse. Det er mye engasjement, så vi håper vi slipper å avvise noen. Vi har en grense på 40 elever totalt, og syv i hver klasse.

Håper det er plass til alle

I august kom vetaket fra Utdanningsdirektoratet og der heter det at:

« Skolen er fra og med høsten 2018 godkjent for inntil 40 elever på 1.-7. årstrinn. Skolen har dokumentert at den er medlem av Norsk Montessoriforbund og skal ta i bruk Læreplan for Montessoriskolen - fag og arbeidsmåter gjennom ti skoleår».

Helander forteller at de har noen kriterier som skal følges når de skal ta inn elevene. De som gikk på Kåfjord skole, og de som går på Haldde SFO i dag,  har førsterett. Så vil de sikre en god balanse mellom kjønnene. men hun påpeker at alle i hele Alta kommune, og de utenfor kommunen, er velkommen til å søke. De som bor i kommunen vil ha rett til skoleskyss, i likhet med de som går på den offentlige skolen.

Heldagsskole

Helander forteller videre at de vil starte et nytt konsept som innebærer heldagsskole. Og prisene skal ikke overstige SFO-prisene i den kommunale skolen. Elevene som blir å gå på Haldde Montessoriskole vil da få en hverdag som innebærer skole, mattilbud og en form for SFO-plass i ett.

– Hva er fordelen med heldagsskole?

– Det er leksefritt og ungene får fysisk akivitet. Etter det ordinære pedagogiske opplegget er over, blir det mat og fysisk aktivitet. Så får de muligheten til å jobbe med det pedagogiske materiellet.

Dette er et konsept som er nytt i Alta, men hun sier at selv om de er nybegynnere på området får de både støtte og veiledning.

– Vi samarbeider tett med Reisa Montessoriskole. De er våre mentorer og støtte. Da er det ikke så skummelt å starte noe nytt, ler Helander.

Fortsatt litt igjen

Men fortsatt gjenstår noen formaliteter med bygget. Alta kommune eier bygget, som tidligere var Kåfjord skole. Avtalen var at Montessoriskolen skulle leie bygget, men i forrige kommunestyre ble det vedtatt at skolen skal selges. Helander og co har nå sendt brev til kommunen, der de opplyser om at de vil kjøpe skolebygget.

– Den sendte vi for et par dager siden, så vi har ikke fått svar enda.

Og når bygget er avklart må det bygges om innvendig for å tilpasse det til Montessori-undervisning.

– Det er en del som må gjøres med bygget før vi er klar.

– Blir dere klar til skolestart?

– Å ja, det blir vi. Du kan si det sånn, fordi politikerne ikke ville drifte Kåfjord skole fram til vi var klar, så har vi et halvt år på oss. Så egentlig var det hell i uhell at det ble sånn. Så nå har vi god tid.

Når det gjelder lærere så har de inngått en intensjonsavtale med to, den ene er rektor Linn Falsen. Når søknadsfristen er ute og de har tildelt skoleplassene så vil det legges en kabal for hvor mange lærere de trenger.

– Vi er i dialog med flere lærere. Det avhenger litt av søkermassen hvor mange vi trenger.

Helander opplyser om at søkefristen går ut 15. januar. Da starter jobben med å tildele plasser.