24. november blir det for første gang arrangert overgangsfest for kvinner i Alta, etter en modell som for første gang ble prøvd ut på puben Skarven i Tromsø i 2019. Den festen ble en stor suksess.

Initiativtaker både i Tromsø i 2019 og nå i Alta er Marit Rein (60) fra Tromsø, som mange i Alta kjenner eller kjenner til etter som hun har bodd og jobbet i Alta på 1990-tallet. Hun har bakgrunn som journalist og jobber i dag som teksforfatter og rådgiver. Med seg på overgangsfestene har Marit gynekolog Jorun Thørring (67). Thørring har i mange år drevet en privat gynekologpraksis i Trondheim og er dessuten kjent som krimforfatter. Thørring er født og oppvokst i Tromsø.

Annerledes folkeopplysning

– Overgangsfesten skal skje med et skrått og muntert blikk, samtidig som vi bygger veldig mye kunnskap, sier Marit og fortsetter:

– Mitt utgangspunkt for å lage overgangsfest i Tromsø var at temaet overgangsalder er lite omtalt og tabubelagt. Det er ganske foruroligende at vi damer, når vi på mange måter er på det kvikkeste punktet i tilværelsen, etter at barna har flyttet ut og vi kanskje har gått inn i ansvarsfulle jobber, skal bli sviktet av naturen, uten at vi helt vet hva som foregår.

– Det vi tøffe, kule damer i hvert fall ikke skal gjøre er at vi skal legge oss bakpå. Men vi trenger mer kunnskap. Jeg mener at dette bør skje på arenaer der kvinner samles og kan ha det hyggelig sammen, istedenfor å grave seg ned i begredelige tilstander, sier Marit.

Handler ikke om utseende

– Det har tidligere i høst vært en stor nyhetssak om kjente kvinner sørpå som skulle fronte en kvinneklinikk, og der kvinnehelse handlet mest om kosmetiske behandlinger. Hva legger du i begrepet kvinnehelse?

– Kvinnehelse er et sammensatt tema. Det viser seg at det over lang tid har blitt forsket altfor lite på helt klassiske, kvinnerelaterte lidelser som er knyttet til overgangsalderen, som eksempelvis hetetokter, nedstemthet, leddplager og søvnproblemer. Vi trenger å få vite mer om dette for å ta grep om det som jeg kaller kvinnehelsespørsmål. Sett i dette lyset handler det som har vært i nyhetsbildet for noen måneder siden mer om skjønnhetstyrrani. Vi har viktigere ting å engasjere oss i når vi blir litt eldre enn utseende, svarer Marit.

Ønsker også yngre velkommen

– For mange kvinner har en typisk tilnærming til overgangsalderen vært at det har vært noe fram i tida. Vi er ikke der ennå, og vi vet faktisk heller ikke når vi er der, eller at vi er der. Jeg vet at mange kvinner har lyst til å vite mer, for å være bedre forberedt. Gjennomsnittsalderen for når man kommer i overgangsalderen er 52 år, men mange får det før og noen veldig mye tidligere. Som jenter blir vi opplyst om menstruasjon i forkant. Som kvinner blir vi forberedt på graviditet, fødsel, barsel og tida etterpå, men så er det bom stopp. Derfor ønsker vi også yngre kvinner velkommen til overgangsfesten, sier Marit.

Få billetter igjen

For å være med på festen må man kjøpe billett.

– Vi har en kapasitet på 90 personer på Brasseriet. Det blir en enkel matservering og mulighet til å kjøpe drikke. Veldig mange billetter er solgt allerede. Man kjøper billett ved å følge en link på facebooksiden til Thon Hotel Alta, sier hotelldirektør Lana Stock og legger til:

– Det blir kunnskapsformidling, men slett ikke noe tørt foredrag. Hele poenget er at måten vi legger overgangsfesten opp på, skal være trivelig og utløse prat rundt bordene.

Direktør ved Thon Hotel Alta, Lana Stock (til venstre) skal gjøre sitt beste for at en hyggelig ramme rundt overgangsfesten 24. november skal utløse prat rundt bordene. Hun minner om at folk må kjøpe billett. Foto: Bernhard Hienerwadel

Hyggelig arena

– Det er viktig for meg at overgangsfester holdes på arenaer der vi kvinner kan ha det hyggelig sammen. Jeg har mange venninner, og vi syns det er fryktelig artig å ta oss et glass vin, og da går jo praten. Med det som utgangspunkt ville vi ikke lage et tradisjonelt seminar eller et foredrag. Vi byr på en aften med spøk og alvor. Da vi holdt den første overgangsfesten var det stinn brakke, kø utenfor inngangen og utrolig god stemning inne, sier Marit.

Pandemien resulterte til bok

Etter den første overgangsfesten i 2019 konkluderte Marit og Jorun Thørring med å gjenta bedriften. Samtidig fant de ut at det kunne være greit å ha med seg noe skriftlig neste gang. Så kom pandemien, og de to fikk anledning til å skrive boka «Kvinnfolk. Alt du ikke våger å spørre om eller får svar på om overgangsalderen».

– Boka handler om overgangsalderen i alle varianter. Den gir råd og hjelp, men det er langt fra en tung fagbok. Den er lett og muntert skrevet, sier Marit.

Viktig å ta ansvar

Til slutt har Marit en klar melding til kvinner i Alta og andre steder.

– Vi damer har 35 til 40 år igjen å leve etter at overgangsalderen har slått bolig i oss. Da gjør vi oss selv den største tjenesten å bygge kunnskap om hva dette handler om, for å ta grep i eget kvinneliv.