Fire millioner kroner fordelt på tre år fra det regionale forskningsfondet for Nord-Norge skal gi fortgang i satsingen på rognkjeksen. Tanken er at små rognkjeks skal vokse opp i laksemerder i takt med at smolt utvikler seg til slakteklar laks.

Mat til «mons»Prosjektet er døpt «Optimalisering av rognkjeks som biologisk avlusningsmetode for oppdrettslaks (AVLUS)» og er tidligere omtalt i Altaposten.

Grieg Seafood hevder det aller meste av lus i norske farvann sitter på oppdrettsfisk, og de frykter at resistensproblemet før eller siden vil bli så stort at resistent lus tar over.

– Det er derfor ekstremt viktig for fremtidig lakseoppdrett i Nord-Norge at dette problemet angripes på ulike fronter, skriver kommunikasjonsrådgiver i Grieg Seafood Finnmark, Lasse Sørnes, i en pressemelding.

Maten de små storspiserne, som vi vanligvis kaster over bord når vi får dem på fiskekroken, må nøye seg med, er lakselus.

På med skjørtetSelskapet tar opp kampen med lusa på flere fronter. For på lokasjonen Bergnes ved Nyvoll har luseskjørt blitt montert på merder der ny fisk nå er satt ut.

– Dette er en type skjørt som henges rundt merden fra toppen og ned til åtte meters dyp. Dette skal hindre lusa fra å komme inn til fisken. Lakselusa oppholder seg nemlig stort sett i det øverste vannlaget, og ned til maks fem meter, forklarer Sørnes.

Skjørtene er imidlertid tatt av igjen nå.

– Skjørtene reduserer naturlig nok vanngjennomstrømmingen og tilgangen på oksygen, derfor bruker vi dem ikke nå. Lusesesongen er på topp i sommermånedene når vanntemperaturen er betydelig høyere. Innkjøp av slike luseskjørt er en betydelig investering, men ikke verre enn at vi kan montere luseskjørt på alle lokasjoner der det trengs, påpeker han.

– Med mindre lus, trenger vi færre operasjoner med avlusing ved merden – som igjen reduserer faren for å skade merden slik at fisk rømmer. En vinn-vinn-situasjon, understreker Sørnes.

Tror på gode resultaterGrieg Seafood er sikker på at prosjektet med rognkjeksen vil gi gode resultater når de kommer skikkelig i gang.

– I tillegg vil redusert antall lus føre til redusert stress hos laksen i oppdrettsmerdene, som vil ha positive ringvirkninger for omdømmet til oppdrettsnæringen. I tråd med utlysingsteksten vil AVLUS øke anvendt innovativ forskning i hele landsdelen, samt utvikle nye prosesser, som biologisk avlusing og produksjonsteknologi innen produksjon av laks. Hensikten er å skape grunnlag for ny vekst, samt utvikle nordnorsk leverandørindustri innen akvakultur, påpeker Sørnes.