Førstenestlederen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe, fikk sammen med blant annet ordfører Monica Nielsen og Per Olaf Lundteigen (Sp) fredag møte piloter og andre som står midt oppe i luftambulansekrisen.

– Det har vært nyttig å være på basen for å snakke med pilotene og få deres vurderinger. De har ikke blitt pent behandlet, for å si det mildt. De har ikke fått den respekten de fortjener for den enorme kompetansen de sitter på. Mange av de vi har snakket med har vært ansatt i 20 år. Man får stor respekt for den jobben de gjør, sier Toppe til Altaposten.

Kjersti Toppe. Foto: Bjarne Krogstad

– Hvordan vil du ta med deg dine erfaringer fra Alta videre?

– Vi må få frem det som er realiteten i saken. Vi har hatt en anbudsprosess som er en skandale i seg selv og som har satt fagkompetansen i spill. Det har blitt prioritert pris fremfor kvalitet og har vært en varslet katastrofe. Anbudet og premissene har gjort at vi er i en slik situasjon som vi er i nå. Vi mener at kontrakten må annulleres, svarer Toppe og utdyper:

Glade for møte

Det var i Tromsø Monica Nielsen og Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen ble enige om et møte om luftambulansesaken i Alta.

– Det stilte vi selvfølgelig opp på. Vi er veldig glade for at Lundteigen og Kjersti Toppe har tatt turen til Alta, sier Nielsen til Altaposten. Hun legger til at møtet har vært både nyttig og viktig for å kunne fortelle om krisen fylket nå står i.

Monica Nielsen. Foto: Bjarne Krogstad

Nielsen understreker at det er viktig at dette jobbes med på et tverrpolitisk plan, slik at krisen kan løses snarest.

– Dette handler om tryggheten til innbyggerne.

Også anbudssystemet ble et tema.

Lover å løfte saken politisk

I likhet med Toppe har Per Olaf Lundteigen høstet gode erfaringer i Alta.

– Jeg har fått inntrykk av at dette kommer til å gå fra vondt til verre hvis ikke Stortinget er tydelige på at anbudet skal annulleres og sørger for forutsigbarhet i neste runde, sier Lundteigen.

– Det komme en klar avgjørelse som gjør at det blir tydelig for folk i Finnmark hva som er tilbudet. Skal det være et trygt tilbud, må fagfolkene på bakken vite hva som blir arbeidssituasjonen sin fremover.

Per Olaf Lundteigen. Foto: Bjarne Krogstad

Startet folkeaksjon

I løpet av to uker har over 56.000 medlemmer blitt med i «NY- Folkeaksjon for å beholde dagens luftambulanseflytilbud». Grunnleggeren, Gørill Godvik, deltok på fredagens møte med stortingspolitikerne.