– Vi mangler hender, og nå gjør vi noe med det, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV). Kommunen tilbyr nå støtte til studenter som starter på utdanning i sykepleie, vernepleie, helsesøster, lærer eller barnehagelærer burde lese dette ekstra nøye.

Får jobb etterpå

Her er det nemlig mulighet for å få studiestøtte på 45.000 – og en garanti om jobb etterpå – i Alta kommune. Det er lovnader om 100 prosent stilling i seks måneder etter endte studier.

– Vi er veldig glade i dag, når vi nå kan tilby studiestøtte til de yrkene vi trenger mest, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen.

Sammen med ordfører Monica Nielsen, Kristin Jensen og Hilde Søraa, har hun jobbet iherdig for å få dette til. 15.000 kroner i året over tre år gis som støtte til dekning av faktiske utgifter, og blir dermed også skattefritt. Det er studenter som starter på disse utdanningene nå som kan søke. Og når Alta får egen sykepleierutdanning i januar, skal de også kunne få støtten.

UTDANNINGSSTØTTE: 20. juli kommer svarene fra samordna opptak. Nytt av året er at noen fra Alta kan få utdanningsstøtte. – Vi ønsker at studenter skal komme tilbake til Alta. Vi trenger dere, sier Anita Håkegård Pedersen og Monica Nielsen. Foto: Kita Eilertsen

– Vi trenger fagkompetanse på disse områdene som er litt kritiske for oss. Vi trenger folk som tar disse utdanningene og begynner å jobbe hos oss i kommunen, sier Håkegård Pedersen.

– Er ikke studielån fra Lånekassen nok?

– Dette er jo skattefrie penger man får. Det er en liten bindingstid til kommunen, og de som får støtten, får jobb hos oss, sier hun.

Håkegård Pedersen jobber selv på UiT.

– Jeg vet hvor mye det betyr for mange å komme inn på et studium. Vi ønsker at de skal bli i Alta og jobbe hos oss når de er ferdige, sier hun.

Flere rekrutteringstiltak

500.000 kroner er satt av til rekrutteringstiltak. 300.000 går direkte til utdanningsstøtte. De resterende midlene i budsjettet skal gå til andre rekrutteringstiltak, det vil si direkte til rekruttering av enkelte yrkesgrupper, som gis ekstra lønn.

– Dette er et prioritert område for politisk ledelse. Vi har jobbet sammen og godt for å få dette til. Det er kjempeviktig å være proaktiv for å få dette til, og det er Alta kommune, slår Nielsen fast.

Søknadsfristen er i september, når studentene har kommet inn på studier, takket ja til plassen, og har begynt å få noen utgifter. Retningslinjer finnes på kommunens hjemmeside.