Det er klart etter at Ap torsdag morgen var klar til å behandle saken om VargsundXpressens framtid etter å ha «kriget» siden mandag kveld. Det startet med et flertall i Ap-gruppa for å kutte den ene av to rotasjoner etter en prøveperioden som løper ut 2016. Etter uttallige gruppemøter kompromisset gruppa seg fram til å forlenge prøveperioden ut 2017 og avgjøre tilbudet endelig i oktober – en måned etter det kommende valget. Med støtte fra MDG og Senterpartiet ble dette også fylkestingets vedtak.

– Dette er en gladsak som alle er tjent med blir avgjort nå. Motivene for utsettelse er helt andre enn den offisielle om å få et bedre beslutningsgrunnlag, sa SVs Tommy Berg fra talerstolen.

Han understreket at administrasjonen har levert et meget godt og grundig saksframlegg som gir svar på alt politikerne behøver for å kunne ta en beslutning.

Også Frp og Bengt Rune Strifeldt syntes det var det var lite fair overfor befolkningen å ikke stå for det flertallet i Ap-gruppa etter hans mening tydelig står for; at de ønsker å kutte rotasjon 2 og med det svekke passasjergrunnlaget så mye at ruta legger seg ned selv.

– Hva er det som mangler i saksframlegget, Ap? Er det tilfeldig at denne saken utsettes til etter Stortingsvalget neste høst? spurte Strifeldt uten å få svar.

Bekreftet «krig»

Altaposten vet at Runar Sjåstad har argumentert sterkt intternt for Xpressen med to rotasjoner. Han har også både i gruppemøte og i kommunikasjonen mellom representantene vært klar og tydelig på at det vil være helt feil å utsette avgjørelsen. Sammen med «samferdselsminister» Geir Ove Bakken tapte imidlertid Sjåstad kampen i gruppa.

Den vant Sylvi Jane Huseby (Hammerfest) og Kari Lene Olsen (Nordkapp) med det resultat at både Bakken og Sjåstad ble tvunget til å stemme for noe de i gruppemøte etter gruppemøte hadde argumentert mot. At Altaposten har hatt god oversikt over hva som har skjedd innenfor veggene  når Ap-gruppa har vært samlet, falt enkelte tungt for brystet.

– Jeg registrerer at Altaposten er blitt en del av Arbeiderpartiets fylkestingsgruppa. Når det gjengis ting fra gruppemøtene bør det være korrekt, og derfor vil jeg si at bakgrunnen for utsettelsen ikke er slik som opposisjonen hevder; at vi vil ha et nytt år med prøve fordi Ap skal tjene på det. Ap ønsker fakta på bordet. Derfor utsetter vi avgjørelsen, sa Kari Lene Olsen.

Både Sjåstad og Bakken bekreftet imidlertid fra talerstolen at VargsundXpressen hadde vært diskutert heftig på gruppemøtene, og at ikke alle var like glad for vedtaket om ett nytt år med usikkerhet rundt et tilbud som har behov for forutsigbarhet.

– Skuffene

Høyres Kristen Albert Ellingsen, som hadde bak seg Høyre-miljøene både i Hammerfest og resten av Finnmark på å gjøre Xpressen permanent, var veldig skuffet etter fylkestingets vedtak om utsettelse.

– Vi har sett at flertallet i Ap ønsker å kutte hurtigbåtforbindelsen. De vet at et slikt vedtak nå ville blitt en kjempebelastning i valgkampen i Vest-Finnmark, og endte dermed opp med å utsette alt ett år. Det er kanskje bra for Ap, men nå blir det opp for oss andre parti å få fram holdningen til de som stod bak vedtaket i fylkestinget, og ikke minst hva partiledelsen med Ingalill Olsen og Alf E. Jakobsen står for. Alle sentrale problemstillinger er utredet og fakta ligger der; ønsker Finnmark Ap tilgjengelighet til sykehuset, eller ønsker de ikke det?

– Vedtaket er skuffende fordi det gjør at det skapes ny usikkerhet om et tilbud som må framsnakkes, og hvor økt passasjertall vil styrke hele samferdselstilbudet i Finnmark, sier Ellingsen.