Helseforetaket må starte arbeidet med å bygge et akuttsykehus for Vest-Finnmark i Alta og et nærsykehus i Hammerfest. Det er konklusjonen i en rapport som ble offentliggjort mandag. Utredningen fra analysebyrået Oslo Economics slår fast at en slik omlegging vil spare enormt mye penger. I tillegg slås det fast at det vil gi en helsegevinst, hvor stor denne helsegevinsten blir er vanskelig å konkludere med, men et anslag tilsier at to liv per år kan berges ved en flytting av sykehuset.

Les hele helserapporten her.

– En slik påstand bidrar kun til å så tvil om dagens tilbud. Og jeg kan ikke se at rapporten er bygd på noe kunnskap fra helsefagfolk. Jeg kjenner ikke til at noen herfra har bidratt til rapporten og jeg kan heller ikke se noen spor av at fagfolk herfra har bidratt. Det ville vært viktig,  sier overlege Ingrid Petrikke Olsen ved sykehuset i Hammerfest til NRK Finnmark.

Fikk ikke intervju

Overlegen har hold i påstanden om at ingen fra Finnmarkssykehuset, verken fagfolk eller brukerrepresentanter, har bidratt til en tydelig rapport. Oslo Economics skriver på side syv i rapporten:

«Utredningen er gjennomført uten noen bistand fra Finnmarkssykehuset HF eller Helse Nord RHF (med unntak av bistand til fremskaffelse av oppmøtedata). Vi har derfor måttet gjennomføre alle våre analyser kun med offentlig tilgjengelige data. Det har heller ikke vært mulig å få i stand intervju med hverken ledelsen eller brukerrepresentanter ved Finnmarkssykehuset.»

Reprise

Rådmann Bjørn-Atle Hansen har overfor Altaposten tidligere beskrevet Helse Nords opptreden da Alta kommune for noen få år siden forsøkte å få laget en lignende utredning. Takket være manglende samarbeidsvilje fra helseforetaket ble rapporten som ble kjøpt inn fullstendig verdiløs, og ble betegnet å ha null utredningskapital. Alta kommune nektet derfor å betale firmaet som hadde hatt oppdraget fordi produktet var ubrukelig. Firmaet krevde 250.000 kroner, men kommunen betalte aldri et rødt øre.

– Jeg vil ikke spekulere i at helseforetaket nok en gang har blokkert for et viktig utredningsarbeid. Det som er sterkt beklagelig er at Finnmarkssykehuset først nekter å samarbeide og i neste omgang forsøker å svekke rapporten ved å vise til at fagfolk ikke har blitt spurt, og dermed ikke har kunnet nyansere rapporten, sier ordfører Monica Nielsen.

Sjokkert

Venstres gruppeleder i fylkestinget, Trine Noodt, sier at hun er sjokkert over at manglende respekt for lokaldemokratiet fra Finnmarkssykehuset. Hun vil i likhet med ordføreren ikke spekulere i at Helse Nord og Finnmarkssykehuset har pålagt ansatte å ikke uttale seg, eller hjelpe utrederne med informasjon og fakta.

– Det er sjokkerende at verken ledelsen eller brukerrepresentanter har latt seg intervjue av utrederne. Jeg innrømmer at jeg blir mistenksom, ikke minst med tanke på hva som skjedde sist det ble forsøkt med en lignende utredning, sier Noodt.

Hun forlanger nå at Helse Nord straks setter i gang en grundig analyse/utredning som er i tråd med Oslo Economics anbefaling. Anbefalingen er:

«Finnmarkssykehuset HF bør først utrede lokaliseringen av et nytt sykehus i Vest-Finnmark, der alle relevante samfunnsvirkninger vurderes. Det er sannsynlig at en slik analyse vil måtte konkludere med at akuttsykehuset skal lokaliseres i Alta.»

Kan ikke svare

Informasjonssjef ved Finnmarkssykehuset, Ivar Greiner, synes i utgangspunktet at det er merkelig dersom foretaket har forsøkt å sabotere utredningen ved å nekte å la seg intervjue og gi opplysninger ut til en utreder som handler på vegne av Alta kommune.

– Dette kom brått på. Jeg må få bruke litt på å sjekke ut hva som har skjedd. Derfor vil jeg avvente å gi ytterligere kommentar til jeg har sjekket dette opp. Det får jeg gjort når jeg kommer på jobb i morgen, sa Geiner til Altaposten mandag kveld.

  • Altaposten forsøkte mandag kveld å få tak i direktør for Finnmarkssykehuset Eva Håheim Pedersen, uten å lykkes.