Under første dag av rettssaken mellom Karlstrøm og NE ble det hevdet at Erik Karlstrøm var den eneste som ikke tok risiko i NE. Det avviste Karlstrøm da han forklarte at hans opprinnelige lønns- og godtgjøringsavtale ble omarbeidet. En del av betingelsene skulle omgjøres til aksjer som Karlstrøm måtte kjøpe til rabattert pris. Han kjøpte da aksjer for syv millioner kroner.

– Jeg husker at jeg dro på rommet på hotellet etter styremøtet og det eneste jeg tenkte på var om jeg og familien virkelig skulle låne syv millioner og risikere gård og grunn. Resultatet ble at jeg gikk inn på avtalen, sa en lavmælt Karlstrøm i retten og viste til at han fikk svi økonomisk de neste årene for dette.

Fikk rabatt

Under sin vitneforklaring fnøs styreleder Anders Onarheim av risikoen Karlstrøm måtte ta i NE.

– Aksjene Karlstrøm hadde i NE hadde han enten fått, eller kjøpt til 50-75% rabatt. Hans risiko var sju millioner, men han har tjent 50 millioner i jobben i NE siden oppstarten. De andre nordnorske aksjonærene har tapt mye, mye mer, påpekte Onarheim.

Til Dagens Næringsliv, som dekker rettssaken, sier Karlstrøm at han synes det er vanskelig å kommentere Onarheims uttalelser.

– Dette blir påstand mot påstand. Det er feil at jeg har tjent 50 millioner kroner. Jeg tar avstand fra beløpene Onarheim nevner, men det blir for omfattende å svare på alt, sa Karlstrøm idet han forlot tingretten tirsdag ettermiddag.

Pengebruk

– Kostnadsnivået i North Energy var helt vanvittig. Det var om å gjøre å bruke mest mulig penger for å holde aktiviteten i gang, selv om selskapet hadde en totalt mislykket kommersiell strategi. Hadde vi fortsatt det løpet, ville selskapet gått konkurs i løpet av et halvt år. Det var et selskap ute av kontroll, sa styreleder Onarheim til DN i en rettspause i saken.

– Vi hadde for mange ansatte, for mange kontorer, og kjøpte for mye letedata. Det var altfor høye lønninger og pensjoner. Vi betalte fire millioner bare i bredbåndsleie. Vi hadde inngått ti års leieavtale i Alta. Selskapet var i ferd med å stupe, sa Onarheim til DN.

Sykmelding

Det samme sa han i sin vitneforklaring.

– Selskapet var på vei utfor stupet, og hadde et kostnadsnivå som var helt vanvittig og altfor høyt i forhold til størrelsen. Det som er interessant er at i et lite selskap der en leder er lønnet ekstremt godt, fins det ingen incentiver for å sette på bremsene, for det vil ramme toppsjefen. Det var vel sånn at Karlstrøm tjente nest mest i oljebransjen etter Statoils Helge Lund. Vi som kom inn i styret syntes det var altfor høye lønninger og pensjoner. Men de lå der som avtaler, og var ikke noe vi kunne gjøre noe med, forklarte Onarheim.

Høsten 2014 var fokuset på å overleve.

– I styret diskuterte vi hva som var løsningen, og det var helt tydelig at Karlstrøm ikke noen stor grad av tillit. Vi spekulerte i at han sykmeldte seg fordi det da var umulig å gjøre noe i forhold til hans ansettelse. I styret ble vi likevel enig tidlig i 2015 om at det var best for alle parter at vi avsluttet arbeidsforholdet til Karlstrøm, forklarte Onarheim.