Da Alta kommune dumpet prisene på fire boligtomter i Talvik før jul, var det ikke privatpersoner som var mest på hugget. Tre av kjøperne var entreprenører, mens bare en var privat boligbygger.

Nå ønsker administrasjonen å sette en stopper for at dette skal skje i fremtiden.

– Kommunen taper penger når man selger tomter så billig. Vi ønsker å synliggjøre hva tomtene koster, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Administrasjonen har regnet ut at kommunen har tapt 636.000 kroner.

Fant gamle tomter

I november 2016 ba kommunestyret om en oversikt over tomter som har stått ubebygd i 20-30 år, for om mulig å kunne legge dem ut for salg på nytt.

I samme møte ble det vedtatt å gjøre unntak fra retningslinjene for kommunale boligtomter som sier at man skal selge til selvkost, ved å selge de fire siste byggeklare tomtene i Talvik til høystbydende over 25.000 kroner.

De fire ble solgt 12. desember etter en åpen budrunde. Salgssummene ble:

  • Klokkarsvingen 8 – 26.000 kr

  • Skrivarjordet 10 – 40.000 kr

  • Skrivarskrenten 5 – 51.000 kr

  • Skrivarskrenten 8 – 100.000

Kostnader til opparbeidelse og erverv er beregnet til 853.000, noe som gir et tap på 636.000 kroner for Alta kommune.

IKKE AUKSJON: Rådmannen ønsker ikke billigsalg av kommunale tomter. Foto: Arkiv

Bra at det bygges

– De tomtene har stått ledige i kanskje 20 år. Det var ingen som ville ha dem. Jeg synes det er bedre å få folk til å kjøpe dem og bygge der, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV).

– Det er jo billig, og selv når en entreprenør bygger vil det bli god pris. Er det ikke bra at det kommer hus i Talvik? Så får vi se ved neste korsvei hvordan vi gjør det andre steder, sier Pedersen.

Vil ikke selge på auksjon

For rådmannen smerter det nok litt å se at tomtene ble solgt såpass billig.

– Vi ønsker ikke å selge slike tomter på auksjon, hvis man nå tenker å gjøre det samme i Kviby. Vi ønsker ikke å videreføre en slik måte å selge tomter på. Når andre har brukt flere hundre tusen på å kjøpe tomter, blir det ikke rettferdig om andre får kjøpe til en helt annen pris, sier Bjørn-Atle Hansen.

«Ved å fravike retningslinjene for kommunale boligtomter, tillater vi kommersielle aktører å kjøpe dem opp for videresalg. Dette er i strid med målsettingen og hensikten med kommunale boligtomter», står det i administrasjonens innstilling.

  • Det blir foreslått lagt ut tomter både i Kviby, Korsfjord, Storekorsnes og Langfjordbotn. Saken presenteres i planutvalget 22. mars.