– Jeg har ingen erfaring med at det å trene når det er minus 25 er skadelig. Men hardtrening skal man helst ikke utøve når det er for kaldt, for da kan man irritere luftveiene og pådra seg kuldeastma. Men da skal du ha trent hardt og lenge. Rolig trening i kulda er derimot bare fint. Også for barn. Det som er utfordringen er å ikke fryse på føtter og hender, så gode klær er viktig, sier Thomassen som jobber som lærer ved universitet og ellers er en velkjent skikkelse i Altas treningsmiljø.

Selv elsker han å trene ute.

– Man får en helt annen sanseopplevelse når man trener ute. Her hos oss er vi også så heldige at vi har vakker og uberørt natur og frisk luft. Det er ingen selvfølge, når man ser på resten av verden, påpeker Thomassen.

Friheten viktig

Den økte interessen blant mosjonister i Alta til å trene sykkel og ski tror han henger dels sammen med naturopplevelsen man får med på kjøpet, men også tiden vi lever i.

I motsetning til de som sverger til sykling i snø, holder Tor Oskar seg i tradisjonelle spor.

– Jeg synes vi har så fantastiske forhold for ski i Alta at jeg foretrekker det. Sykling gjør jeg kun hvis det er vanskelige skiforhold. Da funker sykkel med piggdekk godt, sier Tor Oskar, som ikke er noen utstyrsfreak.

– Man kan ha like godt treningsutbytte selv om ikke utstyret er det dyreste.

Roser fatbikerne

Selv om han ikke har kastet seg på fatbike-trenden roser han ildsjelene bak.

– De har laget masse flotte løyper ute i naturen ved hjelp av bildekk som de drar etter seg. At vi har flere aktiviteter er bare en fordel, mener Thomassen, som tror aktivitet avler aktivitet.

– I tillegg har vi Off-road-løpene som nok har bidratt til at flere som ikke før har trent har funnet spenning og motivasjon til å bli aktive.

Til sist slår han et slag for den gode gamle spaserturen.

– Å gå er flott mosjon. Mange bruker skiløypene og det er helt ok. Men det kan være greit å holde seg til høyre. I Tromsø er turgåere i skiløypa blitt flinke til nettopp det. Den regelen må vi innarbeide i Alta også, mener den spreke karen.