Vil FeFo bryte Finnmarksloven, spør fylkesleder i Naturvernforbundet i Finnmark,Leif Wasskog, og viser til at FeFo-direktøren Jan Olli innstiller seg positivt til driftskonsesjon for Nussir foran det kommende møtet i Finnmarkseiendommen 19. september. Direktørens innstilling kommer etter en samlet vurdering, fremgår det av sakspapirene, hvor det pekes på blant annet at tiltaket vil bidra til en positiv samfunnsutvikling.

– Strider med loven

– Nussir er ikke økologisk bærekraftig, ikke til beste for innbyggerne, og en trussel for samisk kultur og næring, sier Wasskog i en pressemelding.

Han mener at de negative konsekvensene for reindrift og fjordfiske er vel dokumenterte.

– Her er det all grunn til å stille spørsmål om helhetsvurderingen fra FeFo-administrasjonen er i tråd med Finnmarksloven, sier Wasskog og viser til Finnmarkslovens paragraf en:

«Lovens formål er å legge til rette for at grunn og naturressurser i Finnmark fylke forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte til beste for innbyggerne i fylket og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbruk, næringsutøvelse og samfunnsliv.»

Wasskog viser også til at Finnmarkslovens paragraf 29 sier at Finnmarkskommisjonen skal utrede bruks- og eiendomsretter i Finnmark.

– Dette er ennå ikke gjort for Kvalsund kommune. Det er derfor ikke juridisk avklart om FeFo har de rettighetene som man nå ønsker å gi bort til et privat gruveselskap, sier han.

Står sammen

Videre heter at naturvernforbundet, sammen med Natur og Ungdom og Vest-Finnmark Jeger og Fiskeforening, har levert en felles uttalelse om driftskonsesjon for Nussir. Med bakgrunn i fem punkter (betydning for verdiskapning og næringsutvikling, innvirkning på naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsliv og samfunnsliv, tiltakets innvirkning på omgivelsene og nærliggende områder, miljømessige konsekvenser og planer for tilbakeføring) fraråder organisasjonene oppstart og viser blant annet konsekvensene for miljø og samiske interesser er for store til at det kan gis driftskonsesjon til gruvebedriften.

– Gruva vil etter foreliggende planer være ødeleggende både for livet i Repparfjorden og dermed fjordfisket og grunnlaget for sjøsamisk kultur, og for reinbeitedistriktene 20 og 22 og grunnlaget for reindriftssamisk kultur, påpeker Wasskog og støtter seg til Fiskeridirektoratet som i sin høringsuttalelse stiller seg negativ til at Nussir innvilges driftskonsesjon.

– Innsigelsen var begrunnet i at flere nasjonale og regionale interesser er truet. Konsekvensutredning (KU) er mangelfull på et generelt grunnlag, og spesielt med hensyn til gyte- og oppvekstområder. Det mangelfulle kunnskapsgrunnlaget tilsier at føre-var prinsippet kommer til anvendelse, heter det i uttalelsen fra direktoratet.

– Naturvernforbundet krever at FeFo-Styret avslår søknaden fra Nussir. Naturvernforbundet vil fortsette arbeidet med å stoppe gruveplanen, og vil, dersom det blir nødvendig, støtte ei rettssak mot de lovbrudda som det nå legges opp til, sier Wasskog.

Ønsker ikke å kommentere

Jan Olli sier til Altaposten at han på et prinsipielt grunnlag ikke ønsker å gå inn i en debatt med de nevnte organisasjoner, da dette er en sak som skal opp for behandling i FeFo-styret førstkommende mandag.

– Da går jeg utenfor den rollen jeg skal ha, kommenterer direktøren.