Tidligere ordfører, sentral politiker, samisk statssekretær, rektor og samfunnsbygger Ellen Inga Brita O. Hætta ble fredag bisatt i en fullsatt Kautokeino kirke.

Flere hundre var tilstede under bisettelsen da bautaen i Kautokeino-samfunnet ble stedt til hvile, og det var knapt plass til alle som ville delta innendørs.

Det var sokneprest Jan Høifødt som forrettet under bisettelsen. Mange ville sende hilsener og holde minneord. Blant de som talte var Høyre sentralt med hilsener fra partileder Erna Solberg, fylkestingsgruppa i Troms og Finnmark, Høyres samepolitiske utvalg og Høyre lokalt ved Ante Bals.

Også Sametinget, samisk videregående og reindriftskole og mange andre hedret Hætta med ord om hennes liv og virke.

Flere fremhevet Ellen Inga som en engasjert samfunnsbygger, stor politiker på mange plan, som fikk resultater gjennom klokskap og det å å se ting i et større perspektiv.

Flere fremhevet at det var på grunn av Hættas målrettede arbeid og strategiske evner, at man neste år kan flytte inn i ny skole sammen med det nasjonale teateret Beaivváš, og at det var synd hun ikke fikk oppleve innflyttingen

Hun fikk overvære grunnsteinen bli nedlagt og utviklingen av byggeprosessen.

Mange beskrev Hætta som et godt menneske og en god venn. Hennes sønn holdt et gripende og personlig minneord, som beskrev de tette båndene i familien og mellom mor og sønn.

Mange er idag i sorg i Kautokeino over bortgangen til denne markante personligheten i lokalsamfunnet.

Ellen Inga Brita Olavsdatter Hætta gikk bort 22. februar etter en tids sykdom, 69 år gammel.

Sara Ellen Anne Eira og Isak Ole Hætta leste opp minneord for Samisk videregåene og reindriftskole. Dette var Ellen Ingas siste arbeidsted, før hun ble pensjonist. Hun var rektor ved skolen fra 2011 til hun gikk av i 2021.