Påtalemyndigheten i Finnmark har satt en 35-åring bosatt i Alta under tiltale for en rekke forskjellige forhold. Blant annet mener påtalemyndigheten at det er overveiende sannsynlig at mannen var en av de som sto bak innbruddet ved Finnmarkshallen natt til 2. september i fjor så vel som innbruddet ved Alta IFs lokaler på Aronnes den påfølgende natta.

Verdier for flere hundre tusen kroner ble stjålet eller ødelagt i innbruddene. Ved begge steder ble det i tillegg til tyveri utøvd grovt skadeverk.

Ved Finnmarkshallen mener påtalemyndigheten at mannen eller hans eventuelle kompanjong ødela flere strømførende ledninger, satte fyr på papirer og helte bensin eller annen brennbar væske på gulvet.

Det samme skal ha skjedd ved Alta IFs lokaler, her skal han og en eventuell kompanjong ifølge tiltalen ha tatt seg inn ved å knuse et vindu for deretter å ha helt bensin eller annen brennbar væske på gulvet.

Også Kulturskolen fikk ubudne gjester på besøk natt til 2. september. Her ble det stjålet flere gjenstander, men foruten det knuste vinduet ble det ikke utøvd betydelig skadeverk her.

I tiltalebeslutningen går det frem at politiet en måned etter innbruddene fant igjen en rekke gjenstander fra tyveriene ved Finnmarkshallen (stjålet fra kontorlokalene som ble disponert av Trio Trafikkskole) og fra Kulturskolen. I tiltalen ramses det opp flere PCer, minnepenner og nøkler. Påtalemyndigheten konstaterer at mannen enten har stjålet dette selv, subsidiært at han har gjort seg skyldig i heleri.

Fra Alta IFs lokaler ble det stjålet mellom 30 og 35.000 kroner i kontanter, et pengeskrin og 2 ipader.

Flere innbruddsepisoder

Mannen har ifølge tiltalen gjort seg skyldig i en rekke andre innbrudd, tyveri og forsøk på tyveri:

  • I slutten av august stjal han post fra postkassen tilhørende en kvinne, og like etter - den 28. august - tok han ut 9.000 kroner fra kvinnens konto fra Sparebank1 sin minibank i Alta sentrum.

  • Mannen skal ifølge tiltalen ha skadet sideruten, dekselet under rattet og tenningslåsen på en personbil, og på den måten forsøkt å stjele bilen. To vognkort skal ha blitt stjålet i episoden, som fant sted 1. oktober i fjor.

  • I perioden 30. september-2. oktober i fjor skal han ifølge tiltalen ha knust seg inn i en parkert bil og stjålet tre vognkort.

  • Fra en bolig i Kåfjord tror påtalemyndigheten at han 2. eller 3. oktober i fjor stjal et antikt haglegevær, en antikk revolver, en TV-tuner, en flaske sprit, en 30 liters dunk med diesel og en vedøks.

  • Natt til 2. oktober skal mannen ifølge tiltalen ha tatt seg inn i en bolig i Gakori, hvor han stjal et bankkort, et førerkort og et NAF-kort.

  • 3. oktober mener politi og påtalemyndighet at mannen stjal en parkert bil fra Kåfjord.

Hadde våpen i bilen

I tiltalen fremgår det at mannen også er tiltalt for kjøring i ruspåvirket tilstand, natkotikabruk og for å kjøre bil uten gyldig førerkort.

Mannen er også tiltalt for et grovt brudd av straffeloven/våpenloven:

  • Tirsdag 3. oktober 2017 cirka klokka 1900 ved Storvannet i Talvik i Alta, oppbevarte han en hagle og en revolver samt ammunisjon i en bil han satt i, uten å ha tillatelse fra politimesteren til å inneha våpen, heter det i tiltalen.

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om erstatning på nærmere 85.000 kroner til Sparebank 1, samt 10.000 til Alta IF.

Saken er berammet å gå for Alta tingrett 2. og 3. oktober. Jon Mjellekås er oppført som møtende aktor, med Kjetil H. Nilsen som forsvarer. Rettens administrator er satt til å være Alexander A. Wagstaff.