Fylkesmann Gunnar Kjønnøy og justis- og samfunnsdirektør hos Fylkesmannen i Finnmark, Stian Lindgård, møtte i går Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) og Loppa-ordfører Steinar Halvorsen (H). Tema var om Alta og Loppa kommune skal tvangssammenslås.  Halvorsen hadde med seg rådmann Marion Høgmo og Nielsen stilte med rådmann Bjørn-Atle Hansen, samt Otto Aas (SV) og Claus Jørstad (Frp) fra forhandlingsutvalget nedsatt for kommunesammenslåingen.

– Det var ikke mulig å tolke Kjønnøy på noen annen måte enn at han allerede har konkludert med, at Loppa kommune ikke er i stand til å fortsette som en selvstendig kommune. Fylkesmannen var spesielt opptatt av tjenestetilbudet til innbyggerne som han slo fast ikke ville kunne bli tilfredsstillende om Loppa fortsetter som egen kommune, påpeker Loppa-ordfører Steinar Halvorsen.

Ikke konkludert

Overfor Altaposten avviser Kjønnøy at Fylkesmannen i Finnmark allerede har bestemt seg for å sende en anbefaling til kommunalminister Jan Tore Sanner om at Loppa bør bli en del av Alta kommune.

– Møtet i går var et ledd i en åpen prosess hvor vi vurderer sammenslåing, til tross for at en eller flere kommuner har sagt nei til en potensiell sammenslåing. Det er vi pålagt av kommunaldepartementet og handler på deres vegne, men har samtidig sagt at vi respekterer kommunenes beslutning og vil kommunisere det ut i det utredningsarbeidet vi gjør. Vår konklusjon vil være basert på flere forhold, men kanskje aller viktigst er vurderingen om innbyggerne vil få tjenester i framtiden, ifølge lov og krav dersom kommunen forblir selvstendig, påpeker Kjønnøy.

– Er det overveiende sannsynlig at statsråd Sanner får en anbefaling fra deg om å tvangssammenslå Loppa med Alta?

– Jeg vil ikke bruke begrep som «stor sannsynlighet». Samtidig har vi plukket ut Alta og Loppa som to av seks finnmarkskommuner som vi mener bør utredes for sammenslåing selv om folk og kommunestyre har sagt nei. Når vi nå vurderer dette betyr det at vi allerede er et godt stykke inne i prosessen.

Riktig vurdering

Kommunestyret i Alta har med stort flertall sagt at kommunen fortsatt er åpen for videre drøftelser om sammenslåing, hvis Kvænangen og Loppa skulle ønske det. I Loppa ble det et rungende nei til sammenslåing da spørsmålet ble forelagt folket.  Hele 85 prosent sa nei. I kommunestyret fantes det imidlertid tilhengere av sammenslåing – og fem av 15 stemte for sammenslåing.

– Jeg er veldig glad for at Fylkesmannen ser sitt ansvar og vil sikre at innbyggerne i framtiden får levert gode tjenester, ut fra de krav som er satt. Fylkesmannen var svært tydelig på hvilke utfordringer Loppa har, og som tilhenger av sammenslåing er det veldig godt å få bekreftet de argumentene vi hadde for å si ja, påpeker Loppa-ordfører Halvorsen.

Alta kommunes representanter på gårsdagens møte holdt lav profil. Representantene fra Alta var klar på at de ønsket en fortløpende dialog med Fylkesmannen under de neste stegene i prosessen, slik at en eventuell anbefaling av tvangssammenslåing ikke ville  komme som en overraskelse.

  • Fylkesmann Gunnar Kjønnøy tilbakeviser at det allerede er tatt beslutning om å anbefale tvangssammenslåing av Gamvik og Lebesby og Tana og Nesseby. – Det er kanskje presentert slik i media, men det er nok ordførernes måte å legge det fram på. Vår anbefalinger, også når det gjelder Loppa og Alta, vil komme først 30. september, klargjør Fylkesmannen.