–  Vil statsråden trosse det folkelige opprøret mot tvangssammenslåing av Finnmark og Troms?

Det var spørsmålet Geir Iversen (Sp) spurte Monica Mæland (H) i dagens møte i kommunal- og forvaltningskomiteen.

14. mai skal finnmarkingene gi sitt ja eller nei til sammenslåingen med Troms. Mæland har tidligere svart at regjeringen ikke vil vektlegge resultatet, det samme har statsminister Erna Solberg (H) sagt. Og det var ikke noe nytt i dagens svar. Heller ikke etter den timelange diskusjonen og de mange innleggene i favør Finnmark.

STOLT: Geir Adelsten Iversen påpekte at han er ny på Stortinget og stolt representerer Finnmark. Han ba statsråden svare på om folkeavstemningen vil ha noen betydning. Foto: Skjermdump

Støtte fra mange deler av landet

Mæland påpekte at dersom man skulle reversert vedtaket om sammenslåing i nord, ville det fått konsekvenser over hele landet.

– Det norske systemet er slik at alle fylkeskommuner har samme oppgaver. Den minste legger derfor lista. Det er nødvendig med større fylkeskommuner for å kunne desentralisere makt og oppgaver. En reversering av vedtaket vil redusere oppgavene til fylkeskommunene. Så dette vedtaket gjelder ikke bare i Troms og Finnmark.

Hun måtte tåle hard kritikk fra talerstolen. Blant annet fra Karin Andersen (Sv) som representerer Hedmark.

– Jeg skjønner godt den folkelige motstanden i Finnmark. Finnmark er spesiell, rik på ressurser og få innbyggere. Det krever en spesiell innsikt og en spesiell dedikasjon til å forvalte det.

– I Finnmark frykter man at man blir svekket. Og det er lett og forstå. Sentralisering har den effekten. Det kommer til å skje her også, sa Andersen fra talerstolen.

Også Per Olaf Lundteigen (Sp) fra Buskerud, Marit Knutsdatter Strand (Sp) fra Oppland, Sandra Borch (Sp) i Troms, Willfred Nordlund (Sp) fra Nordland og Geir Arild Espenes (Sp) fra Nord-Trøndelag ga sin støtte til Finnmark og folkeavstemningen som skal avholdes i mai.

VENTIL: Geir Arild Espenes (Sp) representerer Sør-Trøndelag. Han mener flere burde gjennomføre folkeavstemning, slik Finnmark gjør. – Flere burde bruke den ventilen som en folkeavstemning er, sa han fra talerstolen. Foto: Skjermdump

Flere av representantene mente at folkeavstemningen i Finnmark er noe flere fylker burde ta lærdom av.

– La folkeavstemningen bestemme og la Stortinget ta en avgjørelse basert på den, sa Geir Arild Espenes.

– En ting skal regjeringen ha, de har skapt engasjement: vi som vil ha Finnmark og vi som tror på Finnmark, sa Marit Knutsdatter Strand og avsluttet med en oppfordring til departementet og Stortinget om å lytte til folk i Finnmark.

Forholder seg til vedtak

Mæland var oppe flere ganger for å svare.

– Det er regjeringens oppgave å gjennomføre Stortingets vedtak. Og det har vært fattet to vedtak i denne saken. Det forholder vi oss til. Jeg tror ikke noen ønsker et system der kommuner kan overprøve vedtak fra Stortinget.

Flere var misfornøyd med Mælands svar.

– Selvsagt er det lovlig med folkeavstemning og vi må ha en nødventil. Det er saken nå. Regjeringen kjører på og provoserer innbyggerne, sa Per Olav Lundteigen og fortsatte:

– Det er helt opplagt at dersom Finnmark står alene så får de mer politisk makt til å utvikle fylket. Det vil innbyggerne selvsagt ikke gi fra seg.

Kommer til Finnmark

Mæland reiser til Finnmark tirsdag. Enkelte hevdet at hun hadde valgt seg en enkel reiserute fra Alta til Kautokeino, Karasjok og Porsanger.

Runar Sjåstad (Ap) ønsket å vite om hun bevisst holdt seg unna Vadsø.

Mæland kunne forsikre om at hun skal ta turen til Vadsø i neste uke.